Δείτε τη φωτογραφία. Είναι τραβηγμένη στην επιφάνεια της σελήνης και δείχνει πως φαίνεται η γη από εκεί. Προσέξτε όμως είναι μέρα, ο ήλιος λάμπει στον ουρανό και ο ουρανός είναι μαύρος !!

Έτσι θα ήταν και η εικόνα του γήινου ουρανού τη μέρα αν δεν υπήρχε  ατμόσφαιρα. Εκείνη είναι που κάνει τον ουρανό να δείχνει γαλάζιος.
Για περισσότερα πατήστε more

Πως εξηγείται  το γαλάζιο χρώμα του ουρανού;

Το φεγγάρι όπως φαίνεται από το πάνω μέρος της ατμόσφαιρας

Δείτε τη διπλανή φωτογραφία. Παρατηρείστε ότι το χρώμα του ουρανού αλλάζει βαθμιαία από γαλάζιο σε μαύρο προς την πάνω μερια της φωτογραφίας. Για όλα φταίει η ατμόσφαιρα  και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται όταν περνά από αυτήν το φως του ήλιου.

Ας ξεκινήσουμε από το φως. Το ηλιακό φως φαίνεται λευκό,  στην πραγματικότητα όμως αποτελείται από πολλά χρώματα, τα χρώματα της ίριδας, που μπορούμε να τα δούμε στο ουράνιο τόξο.  Όταν λοιπόν το φως περνά μέσα από την ατμόσφιαρα τα σωματίδια της ατμόσφαιρας απορροφούν και στη συνέχεια εκπέμπουν ξανά το φως προς όλες τις κατευθύνσεις μια διαδικασία που είναι γνωστή με τον όρο σκέδαση.  Η απορρόφηση όμως (και στη συνέχεια η εκπομπή)  είναι πιο μεγάλη για το μπλε φως.

Φανταστείτε τώρα ότι είναι ο ήλιος πάνω από το κεφάλι μας. Αν κοιτάξουμε προς αυτόν θα δούμε λευκό φως που έρχεται κατευθείαν στα μάτια μας από τον ήλιο. Αν κοιτάξουμε προς τον υπόλοιπο ουρανό βλέπουμε το μπλε φως που σκεδάστηκε από τα σωματίδια της ατμόσφαιρας προς όλες τις κατευθύνσεις.