Άρθρα κατηγορίας "2. Υδρόσφαιρα"

Βουτάμε Βαθιά – Η τάφρος των Μαρριανών

Η Τάφρος των Μαριανών – Το βαθύτερο σημείο των ωκεανών

Οι ωκεανοί, είναι το πλέον ανεξερεύνητο μέρος του πλανήτη μας. Η τάφρος των Μαριανών (Mariana Trench) είναι το βαθύτερο γνωστό μέρος των ωκεανών, η οποία βρίσκεται ανατολικά των Μαριάνων νήσων (Marianna Islands) στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η τάφρος έχει μήκος περίπου 2.550 χιλιόμετρα και πλάτος περίπου 69 χιλιόμετρα. Έχει μέγιστο βάθος 10.923 μέτρα. Ερευνήθηκε πλήρως το 1951 με το βρετανικό ναυτικό σκάφος, “Challenger ΙΙ” που έδωσε το όνομά του στο βαθύτερο μέρος της τάφρου Challenger Deep.

Χάρτης Μαρριανών

Για όσους θέλουν να συνειδητοποιήσουν το βάθος της τάφρου, πατήστε εδώ για να δείτε μια  εικόνα που απεικονίζει σε κλίμακα το βαθύτερο σημείο των ωκεανών.

Στα τρομακτικά αυτά βάθη όπου έχουν πάει λιγότεροι άνθρωποι από ότι στην σελήνη, υπάρχουν κάποια καταπληκτικά όντα όπως τα παρακάτω:

Εργασία: Γιάννης Ξυδάκης  Α3
(Πηγή  www.gbetsis.com)

Ετικέτες:

Παγετώνες: παγωμένα ποτάμια

Παγετώνας Perito Merino στην Παταγωνία.

Οι παγετώνες είναι μεγάλες μάζες πάγου κινούμενες οι οποίες δημιουργούνται στις περιοχές που το χιόνι δεν προλαβαίνει να λειώσει το καλοκαίρι. Η τοποθέτηση του νέου χιονιού πάνω από το παλιό κάθε χρόνο προκαλεί συμπίεση και το χιόνι μετατρέπεται σε πάγο. Οι παγετώνες κυλούν σαν ποταμοί πάγου που η ταχύτητά τους εξαρτάται από την κλίση του εδάφους.  Η ταχύτητα μετακίνησης παγετώνων των Άλπεων υπολογίζεται σε 30 – 90 εκατοστά του μετρου το εικοσιτετράωρο, κάποιοι  παγετώνες της Γροιλανδίας όμως παρουσιάζουν ταχύτητα που φθάνει τα 18 μέχρι 30 μέτρα το 24ώρο.  Οι παγετώνες της Γροιλανδίας  και της Ανταρκτικής φτάνουν μέχρι τον ωκεανό. Από την άκρη τους αποκόπτονται μεγάλα κομμάτια πάγου που επιπλέουν στον ωκεανό σαν παγόβουνα.

Στους παγετώνες είναι αποθηκευμένη η μεγαλύτερη ποσότητα γλυκού νερού στον κόσμο γι’ αυτό αποτελούν  τη μεγαλύτερη αποθήκη γλυκού νερού.

Η παγκόσμια θέρμανση επηρεάζει τους παγετώνες και οδηγεί στο λειώσιμο αρκετών από αυτούς. Το φαινόμενο αυτό έχει πολλές συνέπειες. Οι παγετώνες των βουνών τροφοδοτούν τους ποταμούς και μπορεί ακόμα περισσότερες περιοχές να έχουν έλλειψη νερού. Τέλος το λιώσιμο των παγετώνων της ξηράς προκαλεί αύξηση της στάθμης των υδάτων στην θάλασσα και βάζει σε κίνδυνο πολλές παραθαλάσιες περιοχές.

Ετικέτες: ,

Γλυκό νερό. Αιτία πολέμου;

Η ποσότητα του νερού στη γη είναι τεράστια. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου  1,260,000,000,000,000,000,000 λίτρα στη γη (Ο αριθμός έχει 19 μηδενικά !) Το περισσότερο από το νερό υπάρχει στους Ωκεανούς αλλά υπάρχει επίσης πάνω στη γη (Λίμνες, παγετώνες βουνών, πηγές, ποτάμια), όπως και στην ατμόσφαιρα. Παρόλη την τεράστια αυτή ποσότητα όμως το νερό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο
για αυτόν και τη γεωργική χρήση είναι ένα περιορισμένο αγαθό.

Η ποσότητα του γλυκού νερού της γης τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί και οι αιτίες είναι πολλές. (Ρύπανση, υπεράντληση, κλιματική αλλαγή κ.λ.π) αν συνυπολογιστεί και η μεγάλη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού καταλαβαίνουμε γιατί υπάρχει πρόβλημα με το πόσιμο νερό.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη πολλοί άνθρωποι ζουν κοντά σε περιοχές που υπάρχει πόσιμο νερό σε λίμνες ή ποτάμια. Είναι αναγκασμένοι λοιπόν να μοιράζονται το πολύτιμο αυτό αγαθό και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να διαφωνούν και να μάχονται γι΄αυτό ιδιαίτερα όταν ελλατώνεται.

Η κοιλάδα του ποταμού Όμο στην Αιθιοπία, στα σύνορα με την Κένυα, τη Σομαλία και το Σουδάν έχει χαρακτηριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μια σημαντική πολιτιστική περιοχή, αφού κατοικείται από πολλές αφρικανικές φυλές, με ρίζες εκατοντάδων ή χιλιάδων χρόνων. Τα τελευταία χρόνια παρατεταμένη ξηρασία έπληξε  την περιοχή με αποτέλεσμα πολλές από τις φυλές αυτές να βρίσκονται συχνά σε εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ τους.

Οι πιο πιθανοί “πόλεμοι του νερού”
§ Ο ποταμός Κολοράντο (σύγκρουση μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ).
§ Ο ποταμός Παρανά (σύγκρουση μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας).
§ Οι ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης (σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας
Συρίας και Ιράκ).
§ Ο ποταμός Ιορδάνης (σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας).
§ Ο ποταμός Νείλος (σύγκρουση μεταξύ Αιγύπτου και Αιθιοπίας).
§ Το Δέλτα του Οκοβάνγκο (σύγκρουση μεταξύ Ναμίμπιας
και Μποτσουάνας).
§ Ο ποταμός Γάγγης (σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Μπαγκλαντές).
§ Ο ποταμός Μεκόνγκ (σύγκρουση μεταξύ Καμπότζης, Λάος, Ταϊλάνδης
και Βιετνάμ).


Ετικέτες: , ,

Δημιουργία Ωκεανών

Ετικέτες:

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση