Ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ουρανό!

Ένα ανοιχτό σμήνος αποτελούμενο από περίπου 40 αστέρια στον αστερισμό του Μονόκερου που βρίσκονται βυθισμένα μέσα στο νεφέλωμα δημιουργούν το περίγραμμα ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου. Στη βάση του σμήνος βρίσκεται ένα αστέρι πέμπτου μεγέθους ο Μονοκερώτις γνωστό και σαν 15 Μοn. Το αστέρι αυτό είναι ένας γίγαντας που λάμπει περίπου 8500 φορές περσσότερο από τον ήλιο μας.

Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο που ονομάστηκε έτσι από τον αστρονόμο L S Copeland ανακαλύφτηκε από τον μεγάλο αστρονόμο του 18ου αιώνα William Herschel στα 1783.

Στη φωτογραφία βλέπετε ένα τμήμα από το σμήνος του Χριστουγεννιάτικου δέντρου (φανταστείτε το λίγο λοξό με την κορυφή του πάνω προς τα δεξιά) και στην πάνω γωνία (στην κορυφή του δέντρου) το νεφέλωμα του κώνου που το συνοδεύει. Οι δύο αυτοί σχηματισμοί καταγράφονται με το όνομα NGC2264 στον Νέο Γενικό Κατάλογο (NGC) και απέχουν από εμάς περίπου 2600 έτη φωτός. Η εικόνα δηλαδή που βλέπουμε εμείς σήμερα,  σχηματίζεται από  φως που ξεκίνησε τη διαδρομή του από τα βάθη του διαστήματος, πάνω από 500 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού !!

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση