Get ready!
Watch the videos:
Πώς μπορούμε να συστηθούμε
Δημοσίευση άρθρου σε ηλεκτρονικό περιοδικό OPEN SPACES.
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος από το διευθυντή του σχολείου σε ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ3.
Παρουσίαση του προγράμματος σε ημερίδα καλών πρακτικών εκπ/κών Αγγλικής Γλώσσας του Ν.Σερρών
από την εκπαιδευτικό Άννα Βελίκη.
Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση εδώ.
You can see the presentation here.
Δημοσίευση άρθρου στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
Μπορείτε να βρείτε εδώ άρθρο στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
You can find here the article in the Panellenic School Net.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2018-19, μαθητές της E τάξης του 19ου Δημ. Σχ. Σερρών πήραν μέρος σε διακρατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο “The People in our History – You can be a hero, too”. Στο έργο συμμετείχαν ενεργά σχολεία από 12 ευρωπαϊκές χώρες, 300 μαθητές και 35 εκπαιδευτικοί. Η επικοινωνία έγινε στην Αγγλική γλώσσα αλλά το τελικό προϊόν μπορούσε να είναι στην Αγγλική, Γαλλική ή Ισπανική γλώσσα. Από την πλευρά του σχολείου μας συνεργάστηκαν τρεις εκπαιδευτικοί διαφορετικών ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας ανέλαβε την επικοινωνία με τα συμμετέχοντα σχολεία και την εξάσκηση των μαθητών στην Αγγλική Γλώσσα, ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής καθοδήγησε τους μαθητές στη χρήση ψηφιακών εργαλείων, ενώ ο εκπαιδευτικός των Εικαστικών βοήθησε στο καλλιτεχνικό μέρος της δημιουργίας λογότυπου και τη διαδικασία επιλογής αυτών που θα αντιπροσώπευαν το σχολείο μας στην τελική διακρατική ψηφοφορία.
Οι μαθητές εξασκώντας την κριτική τους σκέψη και μέσω ανακαλυπτικής μάθησης εργάστηκαν σε ομάδες με τη μέθοδο της ιστοεξερεύνησης, προκειμένου να επιλέξουν τις πληροφορίες που θα χρησιμοποιούσαν στις παρουσιάσεις τους για ανθρώπους της χώρας τους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία των διαφόρων μαθημάτων που διδάσκονται στο σχολείο. Οι μαθητές μας παρουσίασαν τους Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, Μίκη Θεοδωράκη, Οδυσσέα Ελύτη, Κωστή Παλαμά, Δημόκριτο και Αριστοτέλη. Στη συνέχεια έγραψαν ερωτήσεις προκειμένου οι μαθητές των άλλων χωρών να ελέγξουν τι έμαθαν για τους ανθρώπους αυτούς παίζοντας ένα ψηφιακό εκπαιδευτικό παιχνίδι. To έργο ολοκληρώθηκε με τους μαθητές ενθουσιασμένους να παίζουν Kahoot με τις προσωπικές τους φορητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα ή tablets).
Η συμμετοχή στο έργο δημιούργησε κίνητρα για ενεργή συμμετοχή όλων των μαθητών σέ όλα τα στάδια υλοποίησης του έργου, αφού τους έδωσε τη δυνατότητα να συνεργαστούν μεταξύ τους και να μάθουν με διασκεδαστικό τρόπο για την πολιτιστική κληρονομιά άλλων χωρών της Ευρώπης. Με στόχο την εξάσκηση της ξένης γλώσσας για αυθεντικό επικοινωνιακό σκοπό και την ανάπτυξη του ψηφιακού γραμματισμού, οι μαθητές χρειάστηκε να αναπτύξουν και άλλες δεξιότητες όπως: δημιουργικότητα, συνεργατικότητα, επινοητικότητα, ανεκτικότητα, αυτοπεποίθηση, αφοσίωση κι υπευθυνότητα.
Σε αξιολόγηση του έργου από τους μαθητές χαρακτηρίστηκε ως καινοτόμο, ενδιαφέρον, υπέροχο, δημιουργικό, εκπληκτικό, φανταστικό.
Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση εδώ
Και να παίξετε το Kahoot.
Οι μικροί μαθητές μας ετοιμάζονται να αρχίσουν διαδικτυακές συζητήσεις με συνομήλικούς τους από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Απαραίτητη η γονική συναίνεση και η ενημέρωσή για τους κανόνες συμπεριφοράς στο διαδίκτυο.
Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για την πόλη της Μάλαγας στην Ισπανία από τον παρακάτω τουριστικό οδηγό
Τα μαζικά ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα, γνωστά σαν MOOCs σαν δίνουν τη δυνατότητα να φρεσκάρετε τα Αγγλικά σας ή να μάθετε χρήσιμες εκφράσεις στα Ισπανικά πριν το ταξίδι σας, στην άνεση του χώρου σας και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Σας προτείνουμε τα παρακάτω μαθήματα Αγγλικών:
Future Learn , English for the workplace, Basic English 2: Pre-Intermediate
και Ισπανικών:
Τρεις εκπαιδευτικοί του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών συμμετείχαν σε πρόγραμμα επιμόρφωσης διδακτικού προσωπικού Erasmus+, στο διάστημα από 28/5/18 έως 1/6/18, στην Πράγα της Τσεχίας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με τίτλο «Οι ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» (ICT in Education) διάρκειας πέντε ημερών, ήταν δομημένο σε υποενότητες με τα εξής θέματα: ασφάλεια στο διαδίκτυο, διαδικτυακές εφαρμογές, διδασκαλία κώδικα, δημιουργία ιστοσελίδων, επεξεργασία εικόνας, δημιουργία παρουσιάσεων, χρήση κινητών συσκευών στην εκπαίδευση, αξιοποίηση πηγών στο διαδίκτυο για διδακτικούς σκοπούς. Οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν το πρόγραμμα προέρχονταν από Ρουμανία, Φιλανδία και Ελλάδα και η γλώσσα στην οποία έγινε η επιμόρφωση ήταν τα Αγγλικά. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης ξενάγηση στην πόλη της Πράγας παρέχοντας πληροφορίες ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν δράσεις διάχυσης των αποτελεσμάτων του επιμορφωτικού προγράμματος στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς της εγγύς και της ευρύτερης σχολικής τους κοινότητας.
Η αποτελεσματική χρήση ψηφιακών εφαρμογών στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, με στόχο τη μάθηση, αποτελεί απαραίτητη δεξιότητα για τους εκπαιδευτικούς του 21ου αιώνα. Επιπλέον, μέσα από τη χρήση συνεργατικών διαδικτυακών εφαρμογών από μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθίσταται δυνατή η ανταλλαγή εμπειριών και διδακτικών πρακτικών που ενισχύουν την εξωστρέφεια και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενώ καλλιεργείται παράλληλα το έδαφος για καινοτομία και δημιουργικότητα.
Ο οργανισμός που θα παρέχει τα σεμινάρια επιμόρφωσης στη Μάλαγα της Ισπανίας είναι ο English Matters.
Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του School Education Gateway .
Ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος που θα παρακολουθήσουν οι τρεις συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί του 19ου Δημ. Σχ. Σερρών είναι:
“Structured Visits to Schools/Institutes and training Seminars in Spain”
και περιλαμβάνει επισκέψεις σε σχολεία κι εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ισπανίας και συγκεκριμένα στην πόλη Μάλαγα. Επίσης περιλαμβάνει συμμετοχή σε σεμινάρια και συζητήσεις για τα εκπαιδευτικά συστήματα της Ισπανίας αλλά και των χωρών των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και διαπολιτισμικές εργασίες πεδίου.
Εκπαιδευτικοί του σχολείου προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν ενημερωτική ημερίδα σχετική με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα European School Radio. Πρόκειται για ένα δωρεάν πρόγραμμα, που δεν απαιτεί την οικονομική συνδρομή των παιδιών σε αυτό και στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά όλων των φορέων που συμμετέχουν. Το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης προσφέρει απλόχερα τις θαυμάσιες εγκαταστάσεις του στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΜ-Θ.
H Ημερίδα των Δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5, Θεσσαλονίκη) το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 11.30.
Οι Δημοσιογράφοι ενημέρωσαν για την σπουδαιότητα της Δημοσιογραφίας και τον ρόλο της στην εκπαίδευση, όπως επίσης για τον τρόπο υποστήριξης στο έργο της δημιουργίας της ζωντανής εκπομπής των μαθητών.
Πρόσφατα σχόλια