«Το Μωσαϊκό της Αλλαγής: Από την Κοινωνική Αδράνεια στην Ενεργό Συμμετοχή» Το 5ο Λύκειο Λάρισας στην 40η Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων

Στην 40η Εθνική Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος, που διοργανώθηκε από τις 13 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη, έλαβε μέρος το 5ο Λύκειο Λάρισας.

Οι μαθήτριες της Β’ τάξης  Μεταξία Κατσούλα και Ειρήνη Ψαρρά συμμετείχαν σε ρόλο ευρωβουλευτή μεταξύ 120 μαθητών και μαθητριών 62 σχολικών μονάδων των Περιφερειών Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ αλληλεπίδρασαν με άλλους 80 νέους από την Ευρώπη, στην προσομοίωση των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα αγγλικά, με θεματική: «Το Μωσαϊκό της Αλλαγής: Από την Κοινωνική Αδράνεια στην Ενεργό Συμμετοχή». Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πάνω σε επίκαιρα θέματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος, πάνω στα πρότυπα λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η μαθήτρια Μεταξία Κατσούλα συμμετείχε στην Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI I) με θέμα τους τρόπους που μπορούν τα κράτη μέλη να προστατεύουν τα δικαιώματα των παρένθετων μητέρων και να αποφύγουν νομικές αμφισημίες στη ρύθμιση της υποκατάστατης μητρότητας, λαμβάνοντας υπόψη ότι θεωρείται παράνομη σε ορισμένα κράτη-μέλη, ενώ ορισμένα(όπως η Ελλάδα) αποδέχονται μόνο την αλτρουιστική υποκατάσταση.

 

Η μαθήτρια Ειρήνη Ψαρρά συμμετείχε στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) με θέμα, τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για την καταπολέμηση του αποκλεισμού ατόμων με ψυχικές ή σωματικές αναπηρίες στους χώρους εργασίας, με δεδομένο ότι το 1/5 του πληθυσμού της ΕΕ αναμένεται με κάποια μορφή αναπηρίας το 2020.

Την ευθύνη της προετοιμασίας είχε η εκπαιδευτικός Αρχοντία Γιαννακάκη.  Η Συνδιάσκεψη αποτελεί περιβάλλον στο οποίο οι νέοι μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους, να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να βιώσουν μια εμπειρία άτυπης μάθησης, με έμφαση στην ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη.Συνολικά εργάστηκαν δέκα επιτροπές και μεταξύ των θεμάτων προσεγγίστηκαν ακόμη, οι τρόποι που μπορεί η ΕΕ να μετατρέψει την απάθεια των ψηφοφόρων σε ενεργό συμμετοχή με δεδομένο τον ευρωσκεπτικισμό, η καταπολέμηση της φτώχειας, η εξασφάλιση γονεϊκών δικαιωμάτων σε διεμφυλικά και non binary άτομα, η προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών της ΕΕ στον κυβερνοχώρο, η προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων στις φυλακές και η αποϊδρυματοποίηση φιλοξενούμενων σε Ιδρύματα Μακροχρόνιας Φροντίδας όπως Ορφανοτροφεία και Κέντρα Ψυχικής Υγείας.Την τελευταία ημέρα οι δέκα επιτροπές συγκεντρώθηκαν στην-ανοιχτή και στους εκπαιδευτικούς-Γενική Ολομέλεια της Συνδιάσκεψης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας, όπου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα ψηφίσματα των εργασιών τους. Μετά από debate στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου και της δεοντολογίας, τα ψηφίσματα τέθηκαν σε ψηφοφορία.

Τα υιοθετημένα από την Ολομέλεια ψηφίσματα υποβάλλονται στα αρμόδια γραφεία των πραγματικών Ευρωβουλευτών, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων σαν θεσμός, δραστηριοποιείται σε 40 χώρες.

Τα ψηφίσματα των επιτροπών που συμμετείχαν οι μαθήτριες του 5ου Λυκείου

  • Committee on Human Rights (DROI I)  Coming to terms: Considering that surrogacy is deemed illegal in some Member  States, while some only accept altruistic surrogacy, how can Member States  protect the rights of surrogate mothers and avoid legal ambiguities in the  regulation of surrogacy?           Περισσότερα…
  • Committee on Employment and Social Affairs (EMPL)   Disabilities in the workplace: With one-fifth of the EU population expected to  have some form of disability by 2020, what can the EU do in order to combat  exclusion of people with mental or physical disabilities in the workplace. Περισσότερα…

Στιγμιότυπα από τις τέσσερις ημέρες των εργασιών

1η ημέρα: Διαδικασία δόμησης ομάδων (Teambuilding): Στη διάρκεια αυτού του σταδίου οι συμμετέχοντες γνωρίζονται μεταξύ τους μέσω δραστηριοτήτων και παιχνιδιών ομαδοσυνεργατικού χαρακτήρα, με στόχο να επιτευχθεί η καλύτερη συνεργασία στις επιτροπές τους κατά τις επόμενες ημέρες. (Οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στους χώρους της Αποθήκης Δ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης)

 

 

Τελετή έναρξης στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
Ακούγεται ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Ωδή στη χαρά” του Μπετόβεν για τη συναδέλφωση των λαών. Στην τελετή έναρξης συμμετείχε με ομιλία η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.

2η και 3η ημέρα: Εργασίες στις επιτροπές (Committee Work): Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, οι συμμετέχοντες πραγματεύονται τα θέματα των επιτροπών τους με στόχο την δημιουργία ομόφωνων ψηφισμάτων, τα οποία θα τεθούν υπό ψήφιση στη Γενική Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. (Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του City College)

  

4η ημέρα: Γενική Ολομέλεια (GENERAL ASSEMBLY): Την τελευταία ημέρα οι δέκα επιτροπές συγκεντρώνονται σε ολομέλεια για να παρουσιάσουν τα ψηφίσματά τους τα οποία τίθενται προς ψήφιση. Η Ολομέλεια είναι ανοιχτή και στους εκπαιδευτικούς. (Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας)

  

(Κάποιες εικόνες που αφορούν και τη συμμετοχή του 5ου Λυκείου Λάρισας είναι από τη σελίδα των διοργανωτών)

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.