Βραβείο από το Υπουργείο Παιδείας στο 5ο Λύκειο Λάρισας στο πλαίσιο βράβευσης δράσεων γύρω από το προσφυγικό

Το βίντεο του 5ου Λυκείου Λάρισας με τίτλο «Η θάλασσά μου» για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας με τίτλο, «Καταπολεμούμε τη ρητορική μίσους-Ενισχύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα», βραβεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Μαΐου 2016, στην κεντρική αίθουσα Ζακλίν Ντε Ρομιγί του υπουργείου, παρουσία του υπουργού Νίκου Φίλη και της πολιτικής ηγεσίας.

Το Υπουργείο Παιδείας απένειμε τιμητικό έπαινο σε κάθε σχολείο που προτάθηκε από τους υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, ως συμβολική πράξη ανάδειξης και αναγνώρισης της ευαισθητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας στο προσφυγικό ζήτημα. Η τελική επιλογή έγινε από μέλη της επιτροπής για τη στήριξη των παιδιών των προσφύγων(ΕΣΠΠ), της επιστημονικής καθώς και της καλλιτεχνικής επιτροπής για την υποβοήθηση του έργου της ΕΣΠΠ.
Ο υπουργός Παιδείας χαιρετίζοντας την εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν περίπου 50 σχολεία, τόνισε πως «μόρφωση δεν είναι μόνο τα γράμματα, μόρφωση είναι και ο τρόπος της συνεργασίας, η αλληλεγγύη αλλά και το να ξέρουμε να ζούμε ένα κόσμο που χωράει όλους τους κόσμους μέσα».
Τον έπαινο στο 5ο Λύκειο, απένειμε στην συντονίστρια του προγράμματος Αρχοντία Γιαννακάκη, ο Διευθυντής Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Σταύρος Μποφυλάτος.

Το βίντεο δημιουργήθηκε με γνώμονα τον κοινό τόπο συναισθημάτων και το κοινό τραύμα, παντού για τους πρόσφυγες, συνδέοντας τα συναισθήματα των προσφύγων του 2016, με τα συναισθήματα που περιγράφονται στο τραγούδι των προσφύγων της Περγάμου της Μικράς Ασίας. Επιλέχτηκε το ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών, όχι μόνον για το λόγο ότι είναι η πιο ευάλωτη ομάδα και η πληγή του προσφυγικού, αλλά κυρίως για το λόγο ότι μεταφέρουν την ελπίδα. Η ιστορία του βίντεο, στηρίζεται στα ποιήματα «Η θάλασσά μου», της Βασιλικής Σταμάτη και «Δώρο ένα φωτεινό δάκρυ…», του Βαγγέλη Παππά.

Συμμετείχαν οι μαθητές: Βαγγέλης Παππάς, Βασιλική Σταμάτη(Γ’ Λυκείου), Παρασκευή Αλτίμπαση, Ευφροσύνη Αναγνωστοπούλου, Μαρία Βαγγελοπούλου, Μαρία Γκουγκουλοπούλου, Βασιλεία Γκούμα, Παρασκευή Γρηγορίου, Ειρήνη Ζώτου, Μαριάνα Καραμήτρου, Αγγέλα Ντούντα, Άννα Παπαδημητρίου, Καλλιόπη Πούλιου(Β’ Λυκείου), Κωνσταντίνος Σκέντος(Α’ Λυκείου). Τεχνική επεξεργασία:  Νικόλαος Πινάτσης(Α’ Λυκείου). Τεχνική βοήθεια: Βαγγέλης Βαλασσόπουλος. Ζωγραφική: Λίνα Σπυράτου(Α’ Λυκείου). Το πρόγραμμα το οποίο υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, είχε στόχο την ευαισθητοποίηση και την αντίσταση στη ρητορική μίσους, η οποία αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και μπορεί να οδηγήσει σε εγκλήματα μίσους.

Το βίντεο είναι αναρτημένο στον σύνδεσμο:

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας: http://www.minedu.gov.gr/eidiseis/20150-10-06-16-aponemithikan-epainoi-se-mathites-gia-kales-praktikes-sto-prosfygiko-zitima

 

Κατηγορίες: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.