Translate
Βίντεο καλών πρακτικών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και διακρίθηκαν:
Εγώ όπως εσύ κι εσύ ο σημαντικός Άλλος (Βίντεο για τη διαφορετικότητα της Ειδικής Αγωγής. Βραβείο Μονάδας Εφηβικής Υγείας 2015)
Η θάλασσά μου (Βίντεο για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες. Βραβείο Υπουργείου Παιδείας 2016)
Καλείται ψυχή να καταθέσει… (Βίντεο για την Ενδοσχολική Βία. Παρουσίαση καλών πρακτικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 2013)
-
Πρόσφατα άρθρα
- Μηδενική ανοχή στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό
- Ανώτατη πανελλήνια διάκριση για το 5ο Λύκειο Λάρισας στην προσομοίωση “Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη”
- «Το Μωσαϊκό της Αλλαγής: Από την Κοινωνική Αδράνεια στην Ενεργό Συμμετοχή» Το 5ο Λύκειο Λάρισας στην 40η Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων
- Βραβείο διπλωματίας στο 5ο Λύκειο Λάρισας στην 4η πανελλήνια προσομοίωση του ΟΗΕ “Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη”
- Εργαστήριο εκπαίδευσης μαθητών στα ανθρώπινα δικαιώματα στο 5ο Λύκειο Λάρισας
- “Τα παιδιά και οι τεχνολογικές εξελίξεις” Συνεδρία της Ομάδας Αγωγής Υγείας του 5ου Λυκείου Λάρισας με τις Εισαγγελίες Αρείου Πάγου και Εφετών Λάρισας
- «Σμιλεύοντας το Μαζί αντί για το Χώρια: Ρατσισμός – Μισαλλοδοξία – Εθνικισμός στο σχολείο. Ποια είναι η απάντηση;»
- Η Ομάδα Αγωγής Υγείας του 5ου Λυκείου Λάρισας σε διεπιστημονικό Συνέδριο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου «Τεχνολογικές εξελίξεις και Δικαιοσύνη»
- Εκδήλωση του 5ου Λυκείου Λάρισας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2019: «Ζητήματα εξάρτησης των εφήβων από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και άλλες ριψοκίνδυνες συμπεριφορές ή κινδύνους στο διαδίκτυο»
- Πανελλήνια βράβευση της Ομάδας Αγωγής Υγείας του 5ου Λυκείου Λάρισας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2019
Ιστορικό
- Μάρτιος 2022 (1)
- Ιανουάριος 2021 (1)
- Ιανουάριος 2020 (1)
- Δεκέμβριος 2019 (3)
- Μάιος 2019 (4)
- Ιανουάριος 2019 (2)
- Δεκέμβριος 2018 (1)
- Μάιος 2018 (1)
- Δεκέμβριος 2017 (1)
- Σεπτέμβριος 2017 (1)
- Απρίλιος 2017 (1)
- Φεβρουάριος 2017 (1)
- Ιανουάριος 2017 (4)
- Μάιος 2016 (2)
- Απρίλιος 2016 (2)
- Μάιος 2015 (1)
- Απρίλιος 2015 (1)
- Φεβρουάριος 2015 (1)
- Ιανουάριος 2015 (1)
- Νοέμβριος 2014 (1)
- Απρίλιος 2014 (1)
- Φεβρουάριος 2014 (1)
- Ιανουάριος 2014 (1)
- Οκτώβριος 2013 (1)
- Σεπτέμβριος 2013 (3)
- Μάιος 2013 (1)
- Φεβρουάριος 2013 (1)
- Δεκέμβριος 2012 (2)
Kατηγορίες
- ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (13)
- ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ (20)
- ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (4)
- ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (5)
- ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ (8)
- ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ (1)
- ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (8)
- Χωρίς κατηγορία (9)
Τιμητική συμμετοχή του προγράμματος Αγωγής Υγείας του 5ου Λυκείου Λάρισας στην ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη “Η προστασία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή” στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας του 5ου Λυκείου Λάρισας, επιλέχτηκε ως παράδειγμα καλών πρακτικών για την δημιουργική αξιοποίηση των νέων ψηφιακών μέσων από τους μαθητές, σε πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα 14 και 15 Απριλίου 2014, στο Ζάππειο Μέγαρο με θέμα την «Προστασία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή» και συμμετείχαν περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών, τις Ανεξάρτητες ρυθμιστικές Αρχές, τους Ευρωπαϊκούς Τηλεοπτικούς Οργανισμούς, την Ακαδημαϊκή κοινότητα και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Μεταξύ των άλλων συζητήθηκε και η επάρκεια του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου για την προστασία των ανηλίκων (Οδηγία 2010/13/ΕΕ) στο περιβάλλον της ψηφιακής σύγκλισης των ΜΜΕ.
Τα ελληνικά σχολεία εκπροσώπησε το 5ο Λύκειο Λάρισας με την ιδιότητα του πρεσβευτή της δράσης Saferinternet.gr και του πολλαπλασιαστή-με εμπειρία σε δράσεις-για ένα καλύτερο διαδίκτυο, μέσω προγράμματος Αγωγής Υγείας. Εκ μέρους των μαθητών, ο μαθητής της Γ’ Λυκείου Νικόλαος Ντέρτσος εισηγήθηκε το θέμα «Νέα ψηφιακά μέσα στα χέρια των μαθητών: Καλό και δημιουργικό διαδίκτυο», ενώ η συντονίστρια του προγράμματος, εκπαιδευτικός Πληροφορικής Αρχοντία Γιαννακάκη, παρουσίασε σε ηλεκτρονική παρουσίαση, σχετικές δράσεις και πρακτικές. Στην ομιλία παρουσιάστηκαν προτάσεις για τη χρήση των σύγχρονων ψηφιακών μέσων στη διδασκαλία, η οποία σύμφωνα με τα συμπεράσματα του προγράμματος, προσδίδει μεγαλύτερο βαθμό συνεργατικότητας, προσωπικό ρυθμό μάθησης, ελευθερία στον τρόπο εργασίας αλλά και διαφορετικούς ρόλους στους μαθητές, ανάλογα με τις επιθυμίες και τις δεξιότητές τους. Τονίστηκε πως «αν αξιοποιηθούν αυτά τα μέσα από τα σχολεία, ίσως θα μπορέσουν να στηρίξουν τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την εκπαίδευση για όλους τους μαθητές, σε μια τάξη, ανεξαιρέτως των δυνατοτήτων τους, νοητικών και σωματικών. Επιπλέον στη σημερινή εποχή της κρίσης, το καλό διαδίκτυο, θα είναι αυτό που προάγει τη δημοκρατία, την κοινωνία που ενδιαφέρεται, την αλληλεγγύη και μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες».
Στην κατεύθυνση καλών πρακτικών, παρουσιάστηκε το βίντεο «Μια φορά και ένα …διαδίκτυο» στο πλαίσιο της δράσης Saferinternet.gr (http://www.youtube.com/user/SID14GRMyLifeOnline). Για την παραγωγή του εκτός από σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως, laptop, ipad, κινητό, χρησιμοποιήθηκαν στο σενάριο τα κλασικά παραμύθια, τα οποία μειώνουν το ψηφιακό χάσμα στην εκπαίδευση του διαδικτύου και έχουν ευτυχισμένο τέλος. Το καλό διαδίκτυο με τον ιντερνετο-ιππότη(Inter-Knight) είναι το ευτυχισμένο τέλος. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο μαθητής, επεσήμανε την ανάγκη της σωστής ενημέρωσης στα σχολεία με μάθημα συμπεριφοράς στο διαδίκτυο, η οποία δεν θα στηρίζεται στο φόβο, συμπληρώνοντας ότι «το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο και πρέπει να μάθουμε πώς το χειριζόμαστε».
Ο Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, κλείνοντας τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, υπογράμμισε, την ευθύνη της πολιτείας στη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, στην ενθάρρυνση της καινοτομίας και στην επιμόρφωση των στελεχών της εκπαίδευσης που πρέπει να είναι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο project συνεργάστηκαν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου: Πηνελόπη Αβδελίδη, Ελένη Αλέξη, Κατερίνα Γερογιάννη, Εβίτα Ευσταθίου, Δημήτρης Ζάγιεντ, Ειρήνη Θεοδωρίδου, Νίκος Ντέρτσος, Βικτώρια Σιμοπούλου, Μιχάλης Τζιαστούδης και οι Τηλέμαχος Κωστούλης και Δέσποινα Ντικούλη από τη Β’ τάξη.
Δείτε εδώ την παρουσίαση
Δείτε εδώ την εισήγηση
Κατηγορίες: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.