Έρχεται η Πρωτομαγιά…!!!

Η Πρωτομαγιά είναι η μέρα των εργατών και γι’ αυτό και ονομάζεται Εργατική Πρωτομαγιά.

Η Πρωτομαγιά όμως είναι και η μέρα γιορτής των λουλουδιών! Όλοι βγαίνουμε στη φύση, φτιάχνουμε στεφάνια με λουλούδια και τα κρεμάμε στην πόρτα του σπιτιού μας. Στην Αρχαία Ελλάδα γιορτάζονταν τα Ανθεστήρια, μια γιορτή με την οποία οι άνθρωποι γιόρταζαν το άνθισμα των λουλουδιών!

Εμείς όμως φέτος μένουμε ΣΠΙΤΙ για να είμαστε ΑΣΦΑΛΕΙΣ. Έχουμε όμως όμορφα λουλούδια στον κήπο μας με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε στεφάνια και να τα κρεμάσουμε στην πόρτα του σπιτιού μας ή να φτιάξουμε στεφάνια για να τα βάλουμε στο κεφάλι μας!

1. Θέλετε να φτιάξετε κι εσείς ένα στεφάνι; Θα σας βοηθήσει και η μαμά με τον μπαμπά για να μην πληγώσετε τα χεράκια σας!

Περιμένουμε τις φωτογραφίες  σας από τα όμορφα στεφάνια που θα φτιάξετε! Κι αν πάλι δεν μπορείτε να βρείτε λουλούδια, ζωγραφίστε ένα όμορφο στεφάνι και στείλτε μας μια φωτογραφία!

2. Σειρά έχει ένα ποίημα : Στη συνέχεια μπορείτε να ζητήσετε από τη μαμά να σας διαβάσει το παρακάτω ποίημα. Πάρτε ένα φύλλο χαρτιού και ζωγραφίστε ότι σας άρεσε από το ποίημα!

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΗΛΙΟ,

ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΜΑΣ 

ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΙ ΤΡΙΓΥΡΩ!

 

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΑΗ,

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΘΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ

ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΣΤΕΦΑΝΙ!!!

  1. Η Πρωτομαγιά στη ζωγραφική : ακολουθούν δύο πίνακες ζωγραφικής, που ως θέμα έχουν την Πρωτομαγιά. Θα μπορούσατε να τους παρατηρήσετε και στη συνέχεια να βρείτε τις ομοιότητες και τις διαφορές που υπάρχουν στους δύο αυτούς πίνακες, τα κοινά και μη κοινά στοιχεία τους και να τα συζητήσετε (π.χ αν έχουν κοινό θέμα, πόσα άτομα απεικονίζονται στο κάθε πίνακα, σε ποιο χώρο απεικονίζονται τα πρόσωπα, η ενδυμασία τους, η διάθεση τους, τα χρώματα του κάθε πίνακα κλπ..). Ο πρώτος πίνακας προέρχεται από ξένο ζωγράφο, ενώ ο δεύτερος από Έλληνα.

1ος Πίνακας : Falcon Marchal (1818-1876), Πρωτομαγιά. Ιδιωτική Συλλογή.

2ος Πίνακας : Λουκάς Γεραλής (1878-1953), Πρωτομαγιά. Ιδιωτική Συλλογή.

Σας ευχόμαστε μια όμορφη Πρωτομαγιά!!!!!

Έφτασε η Μεγάλη Εβδομάδα……

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Ονομάζεται Μεγάλη από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται καθ’ εκάστη των ημερών αυτής, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία. Παρακάτω ακολουθεί μία σύντομη αναφορά στην κάθε μέρα της εβδομάδας αυτής. Η πηγή αυτής της αναφοράς είναι από το βιβλίο “Πάσχα Ελληνικό” της Αγγελικής Θ. Μαυρομιχαλάκη.

 

 

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα σε όλους μας, με υγεία, υπομονή και πίστη πως όλα θα περάσουν και θα ανταμώσουμε σύντομα…!!!

Ώρα για….πασχαλινά αινίγματα!!!!!!!

Κάτι που αγαπάμε πολύ, είναι να βρίσκουμε λύσεις σε αινίγματα. Αυτό θα κάναμε και αυτές τις μέρες, εάν βρισκόμασταν στο νηπιαγωγείο μας, αλλά εφόσον “Μένουμε Σπίτι” για να είμαστε ασφαλείς, θα λύσουμε αινίγματα με αυτόν τον τρόπο!! Κι εφόσον περιμένουμε τη γιορτή του Πάσχα, τα αινίγματα μας θα είναι ανάλογα… Οι λύσεις τους θα βρίσκονται σε εικόνες, όλες μαζί στο τέλος της δημοσίευσης. Διαβάζουμε τα αινίγματα παρέα με τα παιδιά μας και εφόσον τα λύσουν, μπορούν να ζωγραφίσουν τις λύσεις στο ανάλογο Πασχαλινό αυγό (εάν υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης τους), αλλιώς μπορούν να τις ζωγραφίσουν σε ένα απλό χαρτί!!!

Ανοίγουμε τα αυτάκια και τα ματάκια μας και….πάμε!!!!

 

 

 

 

Και τώρα ακολουθούν οι λύσεις των αινιγμάτων, όχι όμως στη σωστή σειρά… Βρήκατε τη σωστή απάντηση σε όλα;;; Για ρίξτε μια ματιά στις εικόνες!!!

Διαβίβαση ενημερωτικού υλικού σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Καλημέρα!! Μπορείτε να ανοίξετε (κάνοντας κλικ πάνω τους) τους δύο παρακάτω συνδέσμους, ώστε να ενημερωθείτε για την ασφαλή πλοήγηση σας στο διαδίκτυο.

ΣΥΝ_1 elearning

ΣΥΝ_2 teleworking

2 Απριλίου : Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

      Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (ΙΒΒΥ), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Η φετινή αφίσα της ΙΒΒΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2020

Στα πλαίσια της σημερινής ημέρας, παραθέτουμε ένα ποίημα, το οποίο σχετίζεται με την ανάγνωση των παιδικών βιβλίων. Θα μπορούσατε να το διαβάσετε και κατόπιν να το αναλύσετε με τα παιδιά και γιατί όχι να επεκταθείτε στα τόσα οφέλη της ανάγνωσης των λογοτεχνικών βιβλίων. Στη συνέχεια, μπορούν τα παιδιά να ζωγραφίσουν ό,τι τους έκανε εντύπωση από το ποίημα… Το ποίημα ακολουθεί παρακάτω και είναι της Μαρίας Γουμενοπούλου :

Για τα παιδιά όλου του κόσμου

Σαν διαβάζω ένα βιβλίο,

λες και μπαίνω σ’ ένα πλοίο για ταξίδι μακρινό.

Μαγεμένος αντικρίζω

κάθε τι που δε γνωρίζω

και που τόσο λαχταρώ.

Σαν διαβάζω ένα βιβλίο,

οι φτερούγες μου είναι δύο

και πετώ ψηλά ψηλά.

Πιο ψηλά κι από τον Άρη

απ’ τον ήλιο, απ’ το φεγγάρι,

απ’ τ’ αστέρια τα πολλά.

Δύτης γίνομαι και πάω

μες τις θάλασσες βουτάω,

στο γαλάζιο το βυθό.

Αχ, βιβλίο αγαπημένο,

είσαι η πόρτα συ που μπαίνω

σ’ έναν κόσμο μαγικό!!!

 

Στη συνέχεια μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά να διαλέξουν ένα από τα πιο αγαπημένα τους βιβλία, ώστε να το διαβάσετε παρέα!!!! Καλές ανάγνωσεις λοιπόν και μην ξεχνάτε πως ένα βιβλίο είναι ο πιο απλός τρόπος για να ταξιδέψουν η ψυχή και το μυαλό μας!!!!

                                                                                                 

Καλό μήνα! Πρωταπριλιά σήμερα

Ας θυμηθούμε  τον μεγαλύτερο ψεύτη  των παραμυθιών, τον Πινόκιο!

 

http://https://www.youtube.com/watch?v=yofOY1Hh6WA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1ytUiNiM7LDTEa_65ba7nKjcNOdA-HU5SMuVw8NG2T5YWm6Tfdx-bVPhw

 

 

Επίσης ένα πολύ όμορφο , αν και παλιό, τραγουδάκι , κατάλληλο για την ημέρα αυτή.

 

 

Και θυμάστε όλοι, τα ψέματα που λέμε την πρωταπριλιά, πρέπει να είναι για να τηρήσουμε το έθιμο και να κάνουμε πλάκα. Όχι για να τρομάξουμε και να στεναχωρήσουμε τους άλλους.