Βίνσεντ Βαν Γκογκ 

Βίνσεντ Βαν Γκογκ

250px vincent van gogh self portrait with grey felt hat google art project

Ολλανδός ζωγράφος του 19ου αιώνα, ο Βίνσεντ βαν Γκογκ (1853-1890), δεν έλαβε αναγνώριση κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά μετά τον θάνατό του αναδείχθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους κατά τη διάρκεια όλων των εποχών. Χρησιμοποίησε τεχνικές των ιμπρεσιονιστών, αλλά ανέπτυξε ένα μοναδικό ύφος με τη χρήση συμπληρωματικών χρωμάτων, αποκλίνοντας από τον κανόνα των ιμπρεσιονιστών.

Εισήγαγε μια νέα τεχνική στροβιλισμού με το πινέλο και χρησιμοποίησε έντονα χρώματα, όπως κίτρινο, πράσινο και μπλε, σε έργα όπως το “Έναστρη Νύχτα” και σειρά πινάκων με ηλιοτρόπια. Επίσης, έγινε γνωστός για τις εντυπωσιακές πινελιές του που παρουσίαζαν κίνηση.

Η επίδρασή του στα μετέπειτα κινήματα, όπως ο εξπρεσιονισμός, ο φωτισμός και η αφηρημένη τέχνη, ήταν σημαντική. Από νεαρή ηλικία, εμφάνισε τάσεις μελαγχολίας και ψυχολογικά προβλήματα.

Το 1880, ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής και επηρεάστηκε από τον Ζαν Φρανσουά Μιγέ. Το 1886, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου η τέχνη του εξελίχθηκε περαιτέρω. Το 1888, ταξίδεψε στη νότια Γαλλία, εφευρίσκοντας την τεχνική στροβιλισμάτων. Τον Ιούλιο του 1890, αντιμετώπισε έντονη κατάθλιψη και αυτοπυροβολήθηκε, πεθαίνοντας λίγες ημέρες αργότερα.

Μετά τον θάνατό του, η φήμη του εκτοξεύτηκε με εκθέσεις σε διάφορες πόλεις. Συνολικά, δημιούργησε περίπου 800 πίνακες και 1000 σχέδια κατά τη διάρκεια δέκαετούς περιόδου.

(Πηγή: https://artclassproject.com/%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%83%CE%B5%CE%BD%CF%84-%CE%B2%CE%B1%CE%BD-%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%BA/)