Αρχική » ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

8 – 11 – 2024


Οι Έλληνες των παροικιών

και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Η μετανάστευση των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας πραγματοποιήθηκε σε δύο κύριες περιόδους. Η πρώτη, από τον 15ο έως τον 16ο αιώνα, ήταν κυρίως υποχρεωτική, με λόγιους, ευγενείς και στρατιώτες να εγκαταλείπουν την υπόδουλη Ελλάδα λόγω πολεμικών συγκρούσεων και της επέκτασης των Τούρκων. Πολλοί πρόσφυγες προέρχονταν από νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές, εγκαθιστάμενοι  κυρίως σε παραθαλάσσιες πόλεις της Ιταλίας και άλλες περιοχές της Ευρώπης, ιδρύοντας κοινότητες.

Οι Έλληνες μετανάστες συνήθως εργάζονταν ως στρατιώτες, ναυτικοί, τεχνίτες, έμποροι, αντιγραφείς και δάσκαλοι σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η δεύτερη περίοδος, τον 17ο και 18ο αιώνα, ήταν εθελοντική και ειρηνική, με οικονομικά κίνητρα. Τα εμπορεύματα μεταφέρονταν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία προς την Κεντρική Ευρώπη και τη Ρωσία μέσω καθορισμένων δρόμων με καραβάνια που διέσχιζαν τα Βαλκάνια, όπου εγκαθίσταντο Έλληνες.

Έλληνες από τον Πόντο μετεγκαταστάθηκαν στον Καύκασο και την Κριμαία, ιδρύοντας κοινότητες, με γνωστότερη την Οδησσό. Οι Έλληνες από τη Μακεδονία εγκαταστάθηκαν κυρίως στη Βιέννη, την Τεργέστη, τη Σερβία και την Ουγγαρία, ασχολούμενοι με το εμπόριο βαμβακερών, δερμάτων και χαλιών. Πολλοί Έλληνες δραστηριοποιήθηκαν στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, υπό Φαναριώτες ηγεμόνες.

Πρώτη μέριμνα των Ελλήνων μεταναστών ήταν η ανέγερση ναών για θρησκευτικά καθήκοντα και η σύνταξη καταστατικού για την οργάνωση της κοινότητας. Με την πάροδο του χρόνου, χτίστηκαν μοναστήρια και κοινοτικά σχολεία, όπως το Φλαγγινιανό Φροντιστήριο στη Βενετία, και προώθησαν την έκδοση ελληνικών βιβλίων και περιοδικών. Αυτοί οι Έλληνες της Διασποράς χρηματοδότησαν σχολεία σε τουρκοκρατούμενες περιοχές και κατασκεύασαν πολυτελείς κατοικίες στις περιοχές καταγωγής τους, συμβάλλοντας στην πνευματική αναγέννηση του υπόδουλου έθνους τον 18ο αιώνα.

6 – 11 – 2024

 

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ

 

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

       Η οικονομία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας βασιζόταν κυρίως στη γεωργία, παράγοντας καλλιέργειες όπως σιτάρι, κριθάρι, βαμβάκι, καπνό, λάδι και σταφίδα. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι παρείχαν πρώτες ύλες για τη βιομηχανία υφασμάτων, καλύπτοντας τις ανάγκες των νοικοκυριών, ενώ τα πλεονάζοντα προϊόντα πωλούνταν τοπικά ή εξάγονταν για βιομηχανικά αγαθά. Ωστόσο, οι γεωγραφικές ανακαλύψεις και οι νέοι εμπορικοί δρόμοι οδήγησαν στην παρακμή της αυτοκρατορίας, καθώς οι έμποροι της Δυτικής Ευρώπης δεν χρειάζονταν πλέον να διέρχονται από το Οθωμανικό έδαφος για το εμπόριο με την Ινδία ή την Κίνα. Κατά συνέπεια, τα κρατικά έσοδα από φόρους εμπορίου μειώθηκαν, το νόμισμα υποτιμήθηκε και η οικονομική δραστηριότητα πέρασε κυρίως στους υπηκόους του Σουλτάνου, ειδικότερα στους Έλληνες.

      Σημαντικές συμφωνίες, όπως η Συνθήκη του Κάρλοβιτς (1699) και η Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774), επέτρεψαν στην Αυστρία και τη Ρωσία να επηρεάζουν τις εσωτερικές υποθέσεις, ενώ οι εμπορικές συμφωνίες (Διομολογήσεις) διευκόλυναν το ελληνικό εμπόριο και τη ναυσιπλοΐα, επιτρέποντας στους Έλληνες να ναυσιπλοούν με σημαίες δυτικών χωρών. Οι Έλληνες έμποροι επεκτάθηκαν σε Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και Ρωσία, ιδρύοντας σημαντικές κοινότητες και ελέγχοντας μεγάλο μέρος του εμπορίου μεταξύ Δύσης και Ανατολής, αποκτώντας πλούτο. Μαζί με τον πλούτο ήρθαν και οι επαναστατικές ιδέες από την Ευρώπη. Δημιουργήθηκε ένας αξιόλογος ελληνικός εμπορικός στόλος, ικανός στη ναυσιπλοΐα και την αντιμετώπιση πειρατών. Πόλεις όπως η Κοζάνη, η Μοσχόπολη, τα Ιωάννινα και νησιά όπως η Χίος, η Ύδρα και τα Ψαρά έγιναν σημαντικά κέντρα του ελληνικού εμπορίου. Αυτή η οικονομική άνθηση προετοίμασε το έδαφος για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με πλούσιους εμπόρους να διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο μαζί με τους παραδοσιακούς ηγέτες.

 

1 – 11 – 2024

 

Η θρησκευτική και η πολιτική οργάνωση των Ελλήνων

 

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

        Οι Οθωμανοί κατήργησαν τη βυζαντινή διοίκηση στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά έδειξαν ανοχή απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, διευρύνοντας τις αρμοδιότητές του. Ο Πατριάρχης δεν ήταν μόνο θρησκευτικός ηγέτης, αλλά εκπροσωπούσε και τους Ορθόδοξους Χριστιανούς (ρουμ μιλέτ) και υπήρξε υπεύθυνος απέναντι στο Σουλτάνο. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η Εκκλησία χειριζόταν διάφορα ζητήματα εκτός από τα θρησκευτικά καθήκοντα, όπως οι κληρονομικές υποθέσεις, και ο Πατριάρχης μπορούσε να ιδρύει σχολεία και να επιβάλλει ειδικούς φόρους στους πιστούς.

      Ορισμένοι ορθόδοξοι κληρικοί αντιμετώπιζαν την τουρκική κατάκτηση ως θεϊκή θεραπεία για τα λάθη των Βυζαντινών, ενώ άλλοι, επηρεασμένοι από ευρωπαϊκές ιδέες, αμφισβητούσαν την υποταγή στους Οθωμανούς. Σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Πατριάρχης Νεόφυτος Β’ και ο μοναχός Μάξιμος ο Γραικός καλλιέργησαν σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία θεωρούνταν πιθανός απελευθερωτής για τους Χριστιανούς υπό τουρκική κυριαρχία.

       Επιπλέον, οι Φαναριώτες, πλούσιες ελληνικές οικογένειες στην Κωνσταντινούπολη, κατείχαν σημαντική επιρροή λόγω της εκπαίδευσης και των γλωσσικών τους δεξιοτήτων, συχνά αποκτώντας υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση. Οι τοπικοί κοινοτικοί άρχοντες, γνωστοί ως επίτροποι και δημογέροντες, είχαν επίσης δύναμη, καθώς οι Τούρκοι εξαρτιόνταν από αυτούς για την οργάνωση των φόρων, με αποτέλεσμα κάποιοι να συσσωρεύσουν πλούτο και πολιτική επιρροή με την πάροδο του χρόνου.

 

 

30 – 10 – 2024

Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων

Quiz

1. Τι συνέβη στις περισσότερες από τις επιφανείς Βυζαντινές οικογένειες μετά την τουρκική κατάκτηση;
a. Φυλακίστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
b. Μετανάστευσαν σε λατινοκρατούμενες περιοχές ή στη Δυτική Ευρώπη.
c. Παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη και διατήρησαν το καθεστώς τους.
d. Αφομοιώθηκαν στην τουρκική κοινωνία.

2. Ποιοι ήταν οι Φαναριώτες;
a. Μια ομάδα Ελλήνων ναυτικών
b. Μια νέα άρχουσα τάξη που σχηματίστηκε γύρω από το Πατριαρχείο
c. Οθωμανοί στρατιώτες ελληνικής καταγωγής
d. Βυζαντινοί αγρότες που μετακινήθηκαν στις πόλεις

3. Ποιος ήταν ένας σημαντικός περιορισμός που αντιμετώπισαν οι Χριστιανοί υπό Οθωμανική κυριαρχία;
a. Δεν επιτρεπόταν να κατέχουν περιουσία.
b. Δεν μπορούσαν να συμμετέχουν σε κανενός είδους εμπόριο.
c. Έπρεπε να ζουν σε φτωχικές συνοικίες.
d. Απαγορεύονταν να ασκούν τη θρησκεία τους.

4. Πώς αντιμετωπίζονταν συνήθως οι δικαστικές υποθέσεις που αφορούσαν Χριστιανούς;
a. Από χριστιανικά δικαστήρια
b. Απευθείας από τον Οθωμανό Σουλτάνο
c. Σε μουσουλμανικά δικαστήρια
d. Από τοπικά συμβούλια χωριών

5. Ποιο ήταν ένα σημαντικό οικονομικό βάρος για τους Χριστιανούς υπό Οθωμανική κυριαρχία;
a. Απαλλαγή από τους φόρους γης
b. Πολλοί τακτικοί φόροι όπως ο κεφαλικός και ο φόρος εστίας
c. Ένας ετήσιος φόρος περιουσίας
d. Ένα υποχρεωτικό τέλος στρατιωτικής υπηρεσίας

6. Πώς εκμεταλλεύονταν μερικές φορές οι τοπικοί Οθωμανοί διοικητές τους Χριστιανούς;
a. Προσφέροντάς τους υψηλόβαθμες θέσεις
b. Εφαρμόζοντας πρόσθετους φόρους και αγγαρείες
c. Επιτρέποντάς τους να εμπορεύονται ελεύθερα
d. Δίνοντάς τους αποκλειστικά δι��αιώματα σε εύφορες γαίες

7. Ποια ήταν μερικά από τα πιο σκληρά μέτρα που αντιμετώπισαν οι Χριστιανοί στα πρώτα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας;
a. Θρησκευτικοί εξισλαμισμοί και παιδομάζωμα
b. Φοροαπαλλαγές και στρατιωτικές κλήσεις
c. Ευκαιρίες για εκπαίδευση στο εξωτερικό
d. Ελευθερία να ιδρύσουν ανεξάρτητες κοινότητες

8. Γιατί πολλοί ελληνικοί πληθυσμοί μετακινήθηκαν σε απομονωμένες και ορεινές περιοχές;
a. Για να βρουν καλύτερες ευκαιρίες καλλιέργειας
b. Για να ξεφύγουν από τον Οθωμανικό έλεγχο και τα σκληρά μέτρα
c. Για να δημιουργήσουν εμπορικές διαδρομές
d. Για να χτίσουν νέες πόλεις

9. Τι είδους γη κατείχαν συνήθως οι υπόδουλοι Έλληνες;
a. Εύφορες πεδιάδες και κοιλάδες
b. Άγονες και ξερονήσιες ή νησιά
c. Μεγάλες ιδιοκτησίες σε αστικές περιοχές
d. Γαίες που ανήκαν στον Οθωμανό Σουλτάνο

10. Ποια ήταν η κύρια ανησυχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σχετικά με τους φόρους;
a. Διασφάλιση φορολογικής ισότητας μεταξύ όλων των υπηκόων
b. Μέγιστη είσπραξη εσόδων για τη συντήρηση της αυτοκρατορίας
c. Μείωση φόρων για τους ελληνικούς πληθυσμούς
d. Προώθηση οικονομικής ανάπτυξης μέσω φορολογικών κινήτρων

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Μετά την τουρκική κατάκτηση, πολλές επιφανείς Βυζαντινές οικογένειες που επέζησαν μετανάστευσαν κυρίως σε περιοχές που κατείχαν οι Λατίνοι ή στη Δυτική Ευρώπη. Αυτές που παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη συγχωνεύθηκαν με Έλληνες από την Καραμανία, τον Πόντο και τα νησιά του Αιγαίου, γίνονταν πλούσιοι βιοτέχνες ή έμποροι. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία μιας νέας άρχουσας τάξης γύρω από το Πατριαρχείο, γνωστής ως Φαναριώτες, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό εθνικό ρόλο στην εκπαίδευση από τον 17ο αιώνα και μετά.

Αν και οι Οθωμανοί Σουλτάνοι παραχωρούσαν θεωρητικά κάποιες ελευθερίες στους “απίστους” υπηκόους τους, η καθημερινή ζωή ήταν γεμάτη περιορισμούς, ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι Χριστιανοί υποχρεώνονταν να ζουν σε φτωχές συνοικίες και υπηρετούσαν μόνο σε βοηθητικούς στρατιωτικούς ρόλους, όπως ναυτικές και οδηγικές υπηρεσίες. Οι δημόσιες λιτανείες απαγορεύονταν και σημαντικές δικαστικές υποθέσεις που αφορούσαν Χριστιανούς εξετάζονταν από μουσουλμανικά δικαστήρια αντί από εκκλησιαστικά.

Η πιο αξιοσημείωτη διάκριση αφορούσε την κατανομή των φόρων. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία βασιζόταν πολύ στα έσοδα από τη φορολογία για τη συντήρησή της, με τους Χριστιανούς να αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερες οικονομικές επιβαρύνσεις από τους Μουσουλμάνους, πληρώνοντας διάφορους τακτικούς φόρους, όπως κεφαλικό φόρο, φόρο κατοικίας, φόρο γης και φόρο για αγροτική παραγωγή. Εκτός από τους τακτικούς φόρους, υπήρχαν και έκτακτοι φόροι και αγγαρείες. Οι διακρίσεις κατά των Χριστιανών ήταν πιο έντονες σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι τοπικοί ηγέτες εκμεταλλεύονταν την εξουσία τους, ειδικά σε περιόδους αναταραχής.

Οι Χριστιανοί υπήρξαν θύματα σφοδρών μέτρων κατά τα πρώτα χρόνια της κατάκτησης, όπως σφαγές, αιχμαλωσίες, εξισλαμισμούς, παιδομάζωμα, καθώς και η εγκατάσταση τουρκικών φυλών σε εύφορες περιοχές, με αποτέλεσμα την αναγκαστική μετακίνηση ελληνικών πληθυσμών σε απομακρυσμένα ή ορεινά μέρη. Οι περισσότεροι υπόδουλοι κατείχαν εκτάσεις γης κυρίως σε άγονες περιοχές ή σε νησιά, ενώ τα πιο εύφορα κτήματα ανήκαν στο Σουλτάνο και τους Οθωμανούς.

 

 

 

18 – 10 – 2024

Β ΕΝΟΤΗΤΑ

 

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1453 σηματοδότησε την παρακμή του Βυζαντινού κόσμου. Κατά τον 13ο αιώνα, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία αντιμετώπιζε πολλά πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Ξένες φυλές εισέρχονταν στην περιοχή, ενώ οι Βένετοι εκμεταλλεύονταν τα εμπορικά λιμάνια, οδηγώντας στον οικονομικό μαρασμό των εντοπίων.

Οι δύο πρώτοι αιώνες της Τουρκοκρατίας ήταν δύσκολοι για τους Χριστιανούς. Οι δημογραφικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές ήταν σημαντικές, με πολλούς κατοίκους να μετακινούνται σε ορεινές περιοχές και τους βυζαντινούς άρχοντες να εξαφανίζονται. Ωστόσο, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα, με τη βοήθεια της Εκκλησίας.

Από τα μέσα του 16ου αιώνα, η θέση των Ελλήνων βελτιώθηκε, καθώς μειώθηκαν οι στρατιωτικές συγκρούσεις και η φορολογία. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τη συμβολή των Ελλήνων της Διασποράς, οδήγησαν στην εκπαιδευτική αναγέννηση του 18ου αιώνα, προετοιμάζοντας το έδαφος για την Ελληνική Επανάσταση.

Οι Έλληνες υπήκοοι των Βενετών αντιμετώπιζαν επίσης προβλήματα, όπως περιορισμούς στη διοίκηση και τη θρησκεία. Ωστόσο, καθώς περνούσαν τα χρόνια, οι Βένετοι έγιναν πιο φιλικοί προς τους Έλληνες, λόγω της μακροχρόνιας συνύπαρξης.

 

 

16 – 10 – 2024

 

επαναληπτικο τεστ Α ενοτητα

 

 



Λήψη αρχείου

Ακροστιχίδα του Συντάγματος

 

Σ – – – – – – – –

Υ – – – – – – –

Ν – – –

Τ – – –

Α – – – – – – –

Γ – – – – – –

Μ – – – – – – – – – – –

Α – – – – – – – – – –

         Η συγκέντρωση των τριών τάξεων

         Γίνονται οι ιθαγενείς

         Ανακαλύπτονται…… χώρες.

         Έτσι ονομάστηκαν οι καινούριες χώρες

         Ο λαός ανήκε στην τρίτη…

         Ο ουμανισμός τον είχε στο επίκεντρό του

         Αδικήθηκε από τη διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου

         Έγινε με τη γαλλική επανάσταση

          Ο Κολόμβος, ο Μαγγελάνος και Βάσκο Ντα Γκάμα έκαναν μεγάλες…

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

 

11 – 10 – 2024

 

 

 

 

 

 

9 – 10 – 2024

 



Λήψη αρχείου

 

4 – 10 – 2024

Η Αμερικανική Επανάσταση: Η Ιστορία για την Ελευθερία!

Τι ήταν η Αμερικανική Επανάσταση;
Η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ένας μεγάλος αγώνας που ξεκίνησε το 1775 και τελείωσε το 1783. Ήταν ένας πόλεμος όπου οι άνθρωποι που ζούσαν στις 13 αποικίες της Αμερικής πολέμησαν ενάντια στη Μεγάλη Βρετανία, γιατί ήθελαν να γίνουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι.

Γιατί ξεκίνησε η επανάσταση;
Οι κάτοικοι των αποικιών ήταν θυμωμένοι γιατί η Βρετανία τους επέβαλε φόρους, αλλά δεν τους έδινε το δικαίωμα να έχουν λόγο στη διακυβέρνηση τους. Μια από τις διάσημες φράσεις που έλεγαν τότε ήταν: “Όχι φορολογία χωρίς αντιπροσώπευση!” Δηλαδή, δεν ήθελαν να πληρώνουν φόρους αν δεν μπορούσαν να έχουν κάποιον να τους εκπροσωπεί στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Μερικά σημαντικά γεγονότα:

  1. Το Τσάι της Βοστώνης (Boston Tea Party)
    Το 1773, οι άποικοι της Βοστώνης ήταν τόσο θυμωμένοι με τους φόρους, που πέταξαν όλο το τσάι ενός βρετανικού πλοίου στη θάλασσα, για να δείξουν την αντίθεσή τους!
  2. Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας
    Στις 4 Ιουλίου 1776, οι άποικοι έγραψαν ένα πολύ σημαντικό κείμενο που ονομάζεται “Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας”, όπου έλεγαν ότι θέλουν να γίνουν ανεξάρτητοι και να έχουν τη δική τους χώρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
  3. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον
    Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ήταν ο αρχηγός του στρατού των αποίκων και τους βοήθησε να κερδίσουν τον πόλεμο. Αργότερα έγινε ο πρώτος πρόεδρος της νέας χώρας, των ΗΠΑ!
  4. Το τέλος του πολέμου
    Μετά από χρόνια αγώνων, οι άποικοι νίκησαν και το 1783 υπέγραψαν την Ειρήνη των Παρισίων, που αναγνώριζε τις ΗΠΑ ως ανεξάρτητη χώρα.

Τι μάθαμε από την Αμερικανική Επανάσταση;
Η Αμερικανική Επανάσταση μας δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους και την ελευθερία τους, και πως όταν συνεργάζονται μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο!


Εργασία για το σπίτι στο τετράδιο εργασιών: τι σημαίνει ελευθερία και δικαιώματα. Τι θα κάνατε αν νιώθατε ότι κάποιος δεν σας ακούει ή σας αδικεί;

 

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ

 

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 10 04 084059

 

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 10 04 084130

 

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 10 04 084146

 

2 – 10 – 2024

 

 

  • Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Ο Διαφωτισμός είναι ένα πνευματικό κίνημα που ξεκίνησε από την Αγγλία,

καλλιεργήθηκε όμως κυρίως στη Γαλλία. Οι εκφραστές του Διαφωτισμού αμφισβήτησαν τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες και έδωσαν έμφαση στο φωτισμό του ανθρώπου μέσα από την παιδεία (τη μόρφωση), ώστε να κατανοήσει τα δικαιώματά του. Γενικά, οι Διαφωτιστές υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, εναντιώθηκαν στην θανατική ποινή και τα βασανιστήρια, στη δουλεία και τον πόλεμο.

 

  • Ποιους εκπρόσωπους του Διαφωτισμού γνωρίζεις;

Μεγάλοι Διαφωτιστές ήταν : ο Βολταίρος που μίλησε για την ανεξιθρησκεία, ο Ρουσσώ που μίλησε για την ελευθερία και την ισότητα,  ο Λοκ και ο Μοντεσκιέ που μίλησαν για την αξία των νόμων.

 

  • Ποιες επιστήμες αναπτύχθηκαν την εποχή του Διαφωτισμού;

Αναπτύχθηκαν οι φυσικές επιστήμες. Μελετήθηκε το φαινόμενο του ηλεκτρισμού, ενώ ο Βόλτα κατασκεύασε την πρώτη μπαταρία. Ο Νεύτων ανακάλυψε το νόμο της βαρύτητας. Η Χημεία προόδευσε πολύ και στην Ιατρική χρησιμοποιήθηκε ο εμβολιασμός για να αντιμετωπιστούν ασθένειες μεταδοτικές και κυρίως η ευλογιά.

 

 

 

ΜΟΤΣΑΡΤ

 

ΜΠΕΤΟΒΕΝ

 

ΜΠΑΧ

 

 

25 – 09 – 2024

 

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ – ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ

 

Συμπληρώστε τα κενά με τις σωστές λέξεις.

  1. Ο __ ανακάλυψε την Αμερική το 1492.
  2. Οι εξερευνητές χρησιμοποίησαν τη __ για να βρουν το δρόμο τους στη θάλασσα.
  3. Οι Γεωγραφικές Ανακαλύψεις έφεραν νέα είδη __ στην Ευρώπη.
  4. Οι Ευρωπαίοι δημιούργησαν __ στις νέες περιοχές που ανακάλυψαν.
  5. Ο Μαγγελάνος πραγματοποίησε τον πρώτο __ της γης.

περίπλου, Χριστόφορος Κολόμβος, πυξίδα, αποικίες, διατροφής

 

Επιλέξτε τη σωστή απάντηση για κάθε ερώτηση.

  1. Ποιος ανακάλυψε το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας;
    α) Χριστόφορος Κολόμβος
    β) Βαρθολομαίος Ντιάζ
    γ) Βάσκο Ντα Γκάμα
    δ) Μαγγελάνος
  2. Τι έφεραν οι Γεωγραφικές Ανακαλύψεις στην Ευρώπη;
    α) Νέα είδη διατροφής
    β) Πολύτιμα μέταλλα
    γ) Ανάπτυξη του εμπορίου
    δ) Όλα τα παραπάνω
  3. Ποια ήταν μια αρνητική συνέπεια των Γεωγραφικών Ανακαλύψεων;
    α) Η ανάπτυξη του εμπορίου
    β) Η ανακάλυψη νέων ειδών διατροφής
    γ) Η δουλεία
    δ) Η χρήση της πυξίδας
  4. Ποιοι ήταν δύο από τους αρχαίους πολιτισμούς που συνάντησαν οι Ευρωπαίοι;
    α) Ρωμαίοι και Έλληνες
    β) Αιγύπτιοι και Πέρσες
    γ) Ίνκας και Αζτέκοι
    δ) Κινέζοι και Ιάπωνες
  5. Τι απέδειξε ο περίπλους της γης από τον Μαγγελάνο;
    α) Ότι η γη είναι επίπεδη
    β) Ότι η γη είναι σφαιρική
    γ) Ότι υπάρχουν μόνο τρεις ήπειροι
    δ) Ότι δεν υπάρχει ζωή στον Ειρηνικό Ωκεανό

 

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις με ολοκληρωμένες προτάσεις:

Γιατί οι Γεωγραφικές Ανακαλύψεις ήταν σημαντικές για την Ευρώπη;

 

Πώς επηρέασαν οι Γεωγραφικές Ανακαλύψεις τους ντόπιους κατοίκους των νέων περιοχών;

 

Ποια εργαλεία ή εφευρέσεις βοήθησαν τους εξερευνητές στα ταξίδια τους και πώς;

 

 

 

 

 

17 – 09 – 2024

 

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

 

 

  1. Ποιες ήταν οι κυριότερες αιτίες που οδήγησαν στην εμφάνιση της Αναγέννησης στη Βόρεια Ιταλία;
  2. Πώς επηρεάστηκαν οι άνθρωποι της Αναγέννησης από τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό;
  3. Ποιοι Έλληνες λόγιοι συνέβαλαν στη διάδοση των ιδεών της Αναγέννησης και ποια η σημασία της άλωσης της Κωνσταντινούπολης για αυτούς;
  4. Τι είναι ο Ουμανισμός και πώς αντικατοπτρίζει τις αξίες της Αναγέννησης;
  5. Ποιες είναι οι βασικές αρχές που υποστήριζαν οι Ουμανιστές σύμφωνα με το κείμενο;
  6. Πώς η εφεύρεση της τυπογραφίας επηρέασε τη διάδοση των ιδεών του Ουμανισμού;
  7. Ποιες τέχνες άνθισαν κατά την περίοδο της Αναγέννησης και ποιοι καλλιτέχνες αναφέρονται στο κείμενο;
  8. Ποιος ήταν ο ρόλος του Έρασμου στην Αναγέννηση και ποιες αρετές προώθησε;
  9. Ποιες επιστημονικές εξελίξεις σημειώθηκαν κατά την Αναγέννηση και ποιοι επιστήμονες αναφέρονται;

Πού είναι το ρολόι μου;

Αν τα σχέδιά σου είναι για έναν χρόνο, σπείρε σπόρους. Αν είναι για δέκα, φύτεψε δέντρο. Αν είναι για εκατό χρόνια, μόρφωσε τον λαό.

Σαν σήμερα

8/11/1901: Βίαιες συμπλοκές ξεσπούν στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη (Ευαγγελικά).
Κατά τις συγκρούσεις σκοτώνονται 8 άνθρωποι και τραυματίζονται 80. Η δημοτική θα αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους 75 χρόνια αργότερα.

Translate

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς