Klaudjo Dhespo

Μουσική Χριστίνα
Χριστίνα Φωτακίδου

Το μουσικό μας ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Κλείνουμε, λοιπόν, με έναν αξιοσημείωτο καλλιτέχνη. Ο Klaudjo Dhespo, γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Toquel, είναι Έλληνας ράπερ αλβανικής καταγωγής. Η καριέρα του ξεκίνησε το 2010 σε ηλικία 16 ετών, οπότε αποφάσισε να σταματήσει το σχολείο.
Ο καλλιτέχνης έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια λόγω της φτώχειας, του θανάτου του αδερφού του σε τροχαίο, αλλά και του ρατσισμού που βίωσε. Πολλά από τα παραπάνω τα διατυπώνει σε στίχους τραγουδιών του περνώντας έτσι τα δικά του μηνύματα κατά του bullying και του ρατσισμού.
Ο καλλιτέχνης ξεκίνησε την καριέρα του με το κομμάτι «Τραίνο» [2011] και συνέχισε με το «Σαν εσάς» [2013]. Ο Toquel έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό με την κυκλοφορία του άλμπουμ «Λίγο Παραπάνω» [2015], από το οποίο το κομμάτι «Σαΐτες» είχε μεγάλη απήχηση. Ακόμη, το κομμάτι «Ta Pio Diskola Vradia» [2016] σε συνεργασία με τη Natasha Kay είχε πάνω από 9 εκατομμύρια προβολές στο You Tube. Επίσης, για το πιο πρόσφατο άλμπουμ του «777» [2019], του έχει απονεμηθεί χρυσός δίσκος και έχει αποκαλεστεί ως ο ράπερ των επιτυχιών. Από αυτό το άλμπουμ, το πολυαγαπημένο κομμάτι «Business» έχει πάνω από 22 εκατομμύρια προβολές έως σήμερα, ενώ το «Netfilx» και το «Sandra» έχουν φτάσει στις 20 εκατομμύρια προβολές. Ένα άλλο πρόσφατο κομμάτι του Toquel είναι το «Pistoli» [2020], το οποίο προσωπικά είναι το αγαπημένο μου και έχει αφήσει άφωνους αρκετούς από τους ακροατές του.
Τέλος, τα τραγούδια του είναι μοναδικά και προ-κορωνοϊού συνήθιζαν να παίζουν ασταμάτητα στα clubs!