Η Μεγάλη Χίμαιρα

Μαρίνα Καραγκιολίδου

Το Θέατρο Πορεία δίνει τη δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν σε on demand προβολή έως τις 16 Μαΐου «Τη Μεγάλη Χίμαιρα», την αριστουργηματική παράσταση σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, η οποία ζωντάνεψε στη σκηνή το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση.

Ο Καραγάτσης μάς παρασέρνει αυτή τη φορά στην ιστορία της Μαρίνας Μπαρέ, μίας παθιασμένης με την ελληνική κλασική παιδεία Γαλλίδας, που ερωτεύεται έναν Έλληνα και τον ακολουθεί στη χώρα του θέλοντας να ξεφύγει από τις πληγές του παρελθόντος και το αδυσώπητο πεπρωμένο της. Η Ελλάδα θα είναι για εκείνη μία χίμαιρα, ένα όνειρο βουτηγμένο στη ματαιότητα της επιθυμίας της για λύτρωση. Το ελληνικό φως σκληρό και η συντριβή βέβαιη μέσα στη δίνη του έρωτα και του θανάτου…

Αυτή τη γυναίκα με την ιδιόρρυθμη ιδιοσυγκρασία, που ταλαντεύεται ανάμεσα στη Madame Bovary και τη Μήδεια, ενσαρκώνει η Αλεξάνδρα Αϊδίνη αποδίδοντας εξαιρετικά όλες τις πτυχές του ρόλου και χαρίζοντας στο κοινό μια σπουδαία ερμηνεία. Η σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου είναι σύγχρονη και ευρηματική, αφού συνδυάζει εντυπωσιακά τον κινηματογράφο και το θέατρο δίνοντας πνοή στο σπουδαίο μυθιστόρημα. Τα κοστούμια και τα σκηνικά λειτουργικά και ταιριαστά με την εποχή που εκτυλίσσεται η πλοκή, ενώ η μουσική της Κατερίνας Πολέμη μια μαγική πινελιά στην παράσταση.

Παρακολουθώντας, λοιπόν, «Τη Μεγάλη Χίμαιρα» ο θεατής ακολουθεί τους στοχασμούς του συγγραφέα και έρχεται αντιμέτωπος με το αιώνιο ερώτημα που τίθεται σε ολόκληρο το έργο. «Τι είναι τελικά ο άνθρωπος; Η μοίρα του ή οι επιλογές του;»