H Βικτόρια Χίσλοπ γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στην Οξφόρδη και εργαζόταν στον εκδοτικό χώρο αλλά και ως δημοσιογράφος, προτού στραφεί στη συγγραφή. Αντλώντας έμπνευση από μια επίσκεψη στη Σπιναλόγκα, έγραψε «Το Νησί» το 2005. Το βιβλίο έχει πουλήσει πάνω από 6.000.000 αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 38 γλώσσες, ενώ έγινε σειρά στην ελληνική τηλεόραση το 2010. Αναδείχτηκε κορυφαία πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας στα British Book Awards και απέσπασε πολλές διακρίσεις στη Γαλλία. Επίσης, το μυθιστόρημά της «Το Νήμα» μπήκε στη βραχεία λίστα των British Book Awards. Τα επόμενα βιβλία της έφτασαν στο Νο 1 της λίστας των Sunday Times. Η συγγραφέας μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αγγλία και στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2020 έλαβε τιμητικά την ελληνική ιθαγένεια για την παγκόσμια προβολή του μνημείου της Σπιναλόγκας και την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της «Όσοι αγαπιούνται» και «Το Νησί».
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ακολουθήσετε τη συγγραφέα στο Facebook/OfficialVictoriaHislop
και στο Twitter@VicHislop ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της www.victoriahislop.com
Πώς αποφασίσατε να γράψετε βιβλία για την Ελλάδα;
Μάλλον ακούγεται περίεργο , αλλά δεν «αποφάσισα». Νομίζω ότι αυτή είναι η φύση της έμπνευσης. Η απόφαση είναι αποτέλεσμα σκέψης˙ η άφιξη της έμπνευσης είναι κάτι διαφορετικό, κάτι που είναι ακούσιο, δηλαδή κάτι για το οποίο ο εγκέφαλος δεν είναι υπεύθυνος.
Δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μου να γράψω μυθιστοριογραφία μέχρι το 2001, όταν πήγα για πρώτη φορά στο νησί της Σπιναλόγκα (θέμα του πρώτου μου μυθιστορήματος). Ήμουν δημοσιογράφος μέχρι τότε. Έγραφα για μέρη/ταξίδια (μεταξύ άλλων), αλλά περισσότερο από πραγματολογική άποψη. Η επίσκεψή μου στη Σπιναλόγκα με άγγιξε σε πολύ συναισθηματικό επίπεδο και ήξερα αμέσως ότι ήθελα να γράψω κάτι για τους ανθρώπους που είχαν ζήσει εκεί. Δεν θα μπορούσε να είναι δημοσιογραφικό, γιατί δεν είχα πρόσβαση στα γεγονότα της ζωής τους. Μόνο όπως φαντάστηκα ότι θα ήταν. Και γι’ αυτό έγραψα το μυθιστόρημα, «Το Νησί».
Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας και τι αποτελεί κύρια πηγή της;
Από τότε που έγραψα «Το Νησί», η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης για ‘μένα-συγκεκριμένα ο 20ος αιώνας-και η ιστορία της πιστεύω ότι είναι μέσα στην εμβέλεια της φαντασίας μου. Η Ελλάδα έχει περάσει από πολύ ταραχώδεις εποχές (περισσότερες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη χώρα όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα) και ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι επέζησαν και μάλιστα ανδρώθηκαν με εμπνέει.
Πείτε μας δυο λόγια για το τελευταίο έργο σας…
Η τρέχουσα εργασία μου σχετίζεται με την προσαρμογή του μυθιστορήματός μου «Οι καρτ ποστάλ» για την ελληνική τηλεόραση (ΕΡΤ). Δουλεύω με τέσσερις συγγραφείς σεναρίων για να το προσαρμόσω και είναι μια πραγματικά συναρπαστική διαδικασία να μετατρέπουμε τις λέξεις που είναι γραμμένες για τη σελίδα σε κάτι τρισδιάστατο! Μετά, όταν προστεθεί και η προοπτική ενός σκηνοθέτη και των ηθοποιών, παίρνει αρκετές ακόμη διαστάσεις.
Ποιά είναι τα αγαπημένα σας βιβλία και συγγραφείς από την ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία;
Οι αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι οι Ian McEwan και Kazuo Ishiguro-είναι οι καλύτεροι συγγραφείς στην αγγλική γλώσσα, νομίζω! Και οι δύο γράφουν πολύ απλά, δεν υπάρχει τίποτα εξεζητημένο στο γράψιμό τους, αλλά η πεζογραφία είναι υπέροχη και πάντα κρύβει πολλά κάτω από την επιφάνεια. Η αγαπημένη μου Ελληνίδα συγγραφέας είναι η Ιωάννα Καρυστιάνη. Το βιβλίο της «Πίσω στους Δελφούς» είναι απίστευτο! Τα ελληνικά μου δεν είναι ακόμα αρκετά καλά, για να διαβάσω ολόκληρο το μυθιστόρημά της από την αρχή ως το τέλος, οπότε έπρεπε να βασιστώ σε μια μετάφραση. Γράφει πολύ καλά για το συναίσθημα. Δεν είναι εύκολο να το κάνεις. Διαβάζω, επίσης, ένα βιβλίο της Άλκης Ζέη «Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά» και νιώθω μεγάλη ευχαρίστηση, παρόλο που είμαι αργή στην ανάγνωση των ελληνικών!
Ποιο είναι το ωραιότερο πράγμα στη ζωή ενός συγγραφέα;
Αυτή είναι μια υπέροχη ερώτηση! Με μια λέξη: Ελευθερία! Ελευθερία για να ταξιδέψεις στο μυαλό σου και να εκφράσεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου. Και αν υπάρχει ένας αναγνώστης εκεί έξω που απολαμβάνει αυτό που κάνεις, τότε αυτό είναι ένα δώρο.
Ποια θα ήταν η πιο πολύτιμη συμβουλή σας προς έναν νέο συγγραφέα κι έναν νέο αναγνώστη;
Σε έναν νέο συγγραφέα: «Έχε πάντα μαζί σου ένα σημειωματάριο και ένα μολύβι και σημείωνε τις σκέψεις και τα πράγματα που παρατηρείς . Είναι εκπληκτικό πόσο εύκολα μπορείς να γράψεις μια ιστορία (δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη) με βάση τα μικρά πράγματα που σε ενδιαφέρουν.».
Σε έναν νεαρό αναγνώστη: «Διάβασε! Άφησε το κινητό ή το tablet σου και βούτηξε στις σελίδες ενός βιβλίου. Είναι το καλύτερο είδος απόδρασης. Γνωρίζω πολλούς συγγραφείς και όλοι τους είναι φανατικοί αναγνώστες.».