Θα έκλεβες ένα βιβλίο;

Στέλλα Στεφανοπούλου

Λογοτεχνικά, επιστημονικά, εκπαιδευτικά, μαγειρικής, παραμύθια, ιστορικά…. Υπάρχουν τόσα είδη βιβλίων στη διάθεση μας, για κάθε γούστο, κάθε διάθεση και κάθε περίσταση. Το κάθε βιβλίο- σαν ένας άνθρωπος- είναι ξεχωριστό, έχει τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα και διαφέρει από τα υπόλοιπα, όπως κι εμείς μεταξύ μας.

Το βιβλίο, οποιουδήποτε είδους κι αν είναι, πρέπει να παραδεχτούμε πως μόνο οφέλη μπορεί να μας προσφέρει. Όποιο βιβλίο κι αν διαβάσεις θα σου διδάξει κάτι καινούργιο, μία νέα συνταγή, μία πληροφορία ή ακόμα και μία λέξη που δεν ήξερες. Οι μοναδικές περιπτώσεις που μπορεί να σου προξενήσει κακό είναι να σε χτυπήσει κάποιος με αυτό στο κεφάλι (ειδικά αν έχει πολλές σελίδες) ή να κόψεις ελάχιστα το δάχτυλό σου στις άκρες των σελίδων του. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως οι δύο αυτές περιπτώσεις δε συναντιούνται και τόσο συχνά.

Θα έχετε παρατηρήσει πως πολλοί από εμάς τους μαθητές δε συμπαθούμε και πολύ τα σχολικά βιβλία. Πολλές φορές ξεσπάμε τον θυμό μας πάνω τους είτε επειδή κάποιο μάθημα δε μας αρέσει καθόλου είτε επειδή μας δυσκολεύει. Έτσι, η μπάλα παίρνει και τα εξωσχολικά βιβλία. Οι νέοι τα περιφρονούν αρκετά. Έχουν γεμάτο πρόγραμμα και πολύ διάβασμα για το σχολείο· γιατί να «σπαταλούν» τον ελεύθερο χρόνο τους πάλι διαβάζοντας; Άλλωστε είναι ευκολότερο να στέκονται επί ώρες μπροστά σε μία οθόνη κινητού.

Στην εποχή των e (eshop, ebanking, ebooks) το ξεφύλλισμα ενός πραγματικού, «ζωντανού» βιβλίου είναι τουλάχιστον χαλαρωτικό. Συνειδητοποιούμε τον σημαντικό ρόλο του στη ζωή μας, όταν πια μεγαλώσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα διαβάζουμε περισσότερο. Προσωπικά, την αξία του βιβλίου με βοήθησε να καταλάβω η ταινία « Η κλέφτρα των βιβλίων». Για όσους δεν τη γνωρίζετε, διαδραματίζεται στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα απαγορευμένα βιβλία τότε καίγονταν. Αυτό το μικρό κορίτσι έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή του, για να σώσει κάποια βιβλία, πριν γίνουν στάχτη. Κινδύνευε δηλαδή να πεθάνει για χάρη ενός βιβλίου.

Εσύ, αναγνώστη, θα έκλεβες ένα βιβλίο; Θα διακινδύνευες τη ζωή σου, για να απολαύσεις ένα ταξίδι σε έναν κόσμο πέρα από κάθε φαντασία; Έναν κόσμο που τα όριά του βρίσκονται στα όρια των σελίδων και που όταν κλείσεις το βιβλίο χάνεται. Αυτό είναι μαγεία!