Διαφορετικοί ή μοναδικοί;

Αντωνία Άρθρο _Διαφορετικοί ή μοναδικοί_ _
Αντωνία Γρίβα

2 Απριλίου… Ίσως μια απλή Παρασκευή για πολλούς… Στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολλά περισσότερα. Αυτή η μέρα έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού και έχει ως σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα αυτιστικά άτομα και την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.

Ο αυτισμός είναι μια πολύ ευρεία έννοια. Περιγράφει ένα ολόκληρο φάσμα περιπτώσεων που μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια νευρο-ψυχιατρική διαταραχή που εκδηλώνεται πριν την ηλικία των τριών και διαρκεί για την υπόλοιπη ζωή. Πολλές φορές προκαλεί δυσκολίες και περιορισμούς στις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος με αποτέλεσμα να απομονώνει τον πάσχοντα από τον υπόλοιπο κόσμο. Άλλες φορές, όμως, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια και έτσι, πολύ συχνά, προσφέρει μια εξαιρετική μνήμη ή μια ασύγκριτη αφοσίωση. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα αυτιστικών ατόμων που διέπρεψαν σε διάφορους τομείς. Μερικά από αυτά είναι Albert Einstein, Vincent Van Gogh, Steven Spielberg, Anthony Hopkins, Bob Dylan.

Όταν ακούμε τη λέξη αυτισμός, το μυαλό μας πάει αυτόματα σε άτομα «διαφορετικά» στα οποία, λόγω στερεοτυπικών αντιλήψεων, πιστεύουμε πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε και διαφορετικά. Ας το σκεφτούμε λίγο καλύτερα όμως. Ποιος είπε ότι το διαφορετικό είναι κακό; Και τι έγινε που είναι διαφορετικοί; Δεν μπορούν να είναι «κανονικοί» άνθρωποι σαν όλους τους υπόλοιπους; Δεν είναι δίκαιο μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων να τίθεται στο περιθώριο, απλώς επειδή ο εγκέφαλος τους λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από ότι ο δικός μας. Απλώς επειδή βλέπουν τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία… Αυτό είναι το «διαφορετικό» που έχουν και τους κάνει μοναδικούς. Και το μοναδικό είναι πανέμορφο…