Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου

Μαρίνα Καραγκιολίδου

Στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το Εθνικό Θέατρο ζωντανεύει στη σκηνή την εμβληματική τριλογία «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου»- «Αίμα χαμένο και κερδισμένο»- «Τα στερνά του Μίχαλου» του Μ. Καραγάτση, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Τάρλοου, τη θεατρική διασκευή του Θανάση Τριαρίδη και μία ομάδα εξαιρετικών συντελεστών.

Ο Καραγάτσης και σε αυτό το έργο του επιλέγει ως πρωταγωνιστή έναν αντιήρωα, έναν άνθρωπο που φτάνει στο σημείο να υπερβεί τα ένστικτα και τα όρια της γήινης ύπαρξής του, όταν βρεθεί αντιμέτωπος με τη δύναμη της μοίρας. Ο Μίχαλος Ρούσης, ο «Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου», που ενσαρκώνει θαυμάσια ο Γιώργος Χριστοδούλου, προκειμένου να μη χάσει τις ηδονές της ζωής, «τουρκεύει» από φόβο και μετά, καθώς βλέπει ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει, ξαναγίνεται «Έλληνας» και άθελά του ήρωας, πάλι από φόβο. Και μπορεί έτσι να γλιτώνει το τομάρι του, όμως «ο τρελός με τα κουδούνια» και μια λέξη, το «Χακ», που ηχεί ανελέητα στο μυαλό του θα στοιχειώνουν την ψυχή του θυμίζοντάς του πως ό,τι κι αν κάνει όλα πληρώνονται στο τέλος…

Μια συναρπαστική παράσταση που με φόντο το 1821, όχι μόνο «ανασταίνει» τις θρυλικές μορφές του, αλλά τις ψυχογραφεί, ακολουθώντας τη σκληρά ειλικρινή πένα του συγγραφέα η οποία δεν άφησε τίποτα στη θέση του. Όλα τα έθιξε και τα απομυθοποίησε˙ με χιούμορ και ειρωνεία. Η σκηνοθεσία προσεγγίζει γοητευτικά και πρωτότυπα την ιστορία. Τα σκηνικά και τα κοστούμια μας παρασέρνουν στην εποχή, όπως και οι συγκλονιστικές ερμηνείες των ηθοποιών. «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» είναι, λοιπόν, ένα σπουδαίο θεατρικό δημιούργημα-ταξίδι στην Επανάσταση και στην ανθρώπινη ψυχή.