200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 και ανασκοπούμε το παρελθόν με βιβλία, εικόνες, μουσική…ώρα, λοιπόν, για έναν καινούριο τρόπο, ο οποίος, μεταξύ μας, είναι κι ο πιο… νόστιμος!
ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ
Υλικά:
1 χταπόδι μεσαίου μεγέθους
1 τεμάχιο κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
50-100 ML πετιμέζι
Λίγο βούτυρο για τη σάλτσα
Ελαιόλαδο
Ζωμός λαχανικών
Δεντρολίβανο
Θυμάρι
Δαφνόφυλλα
Αλάτι και πιπέρι
Λίγες ελιές
Στην αρχή, καθαρίζουμε το χταπόδι, το κόβουμε ανά 2 πλοκάμια και το λιάζουμε κρεμώντας το από σχοινιά, ώστε να το βλέπει ο ήλιος για μια μέρα. Την επόμενη μέρα, αφαιρούμε το ξεραμένο δέρμα και τσιγαρίζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα μαζί με λάδι και το ψιλοκομμένο ξερό και φρέσκο κρεμμύδι. Στη συνέχεια, σβήνουμε το φαγητό με το πετιμέζι, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και το αφήνουμε να βράσει. Τέλος, φτιάχνουμε τη σάλτσα βάζοντας βούτυρο και ελαιόλαδο, το οποίο έχουμε αρωματίσει με δεντρολίβανο και θυμάρι. Μην ξεχάστε να προσθέσετε και ελιές…θα ομορφύνει.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΤΑΡΑΜΑ
Υλικά:
500γρ. λευκός ταραμάς
400γρ. παξιμάδι
1 μέτριο κρεμμύδι
200ml ελαιόλαδο
Χυμό από 2 λεμόνια
Λίγες ελιές
Ξεκινάμε ρίχνοντας στο μίξερ τον ταραμά, το λεμόνι, το χοντροκομμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο. Έπειτα, σπάμε το παξιμάδι και το βάζουμε στο μπλέντερ, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Και κάπως έτσι είναι έτοιμο για σερβίρισμα με φρέσκο ελαιόλαδο και λίγες ελίτσες για διακόσμηση! Σας διαβεβαιώνω πως η αυθεντικότητα αυτού του πιάτου θα σας ταξιδέψει στην περίοδο της Επανάστασης με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Καλή απόλαυση!
Πηγή: Μεσσηνία Live