ΤΟ ΜΕΤΡΗΜΑ

Σέβη Το Μέτρημα
Σέβη Γιαλοψού

200 χρόνια από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης. Χρόνια θηριώδους εξέλιξης με τις θετικές επιστήμες να καλπάζουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς όμως, πολλοί νεοέλληνες -ναι βάζω και τον εαυτό μου μέσα- δε γνωρίζουμε ότι σε αυτήν την πρόοδο, η Ελλάδα αρίθμησε χιλιάδες λαμπρά μυαλά στην κορυφή. Και συνεχίζει το μέτρημα.

Αρχίζοντας από τον Αναστάσιο Χρηστομάνο, που έμαθε τον όρο «χημεία» στους Έλληνες, ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, συνεισφέροντας σημαντικά σε τομείς πραγματικής και συναρτησιακής ανάλυσης, θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης. Την κορυφή έπειτα, έρχεται να κατακτήσει, ο άνθρωπος που με την εφεύρεσή του έχει καταφέρει να προλάβει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και να σώζει καθημερινά εκατομμύρια γυναίκες. Ο λόγος φυσικά για τον Γεώργιο Παπανικολάου και το σωτήριό του «Τεστ Παπ». Τον διαδέχεται ο Αριστείδης Κωστάκης, του οποίου η έρευνα ήταν καθοριστική στην ανάδειξη της δράσης της κυκλοσπορίνης στη μεταμόσχευση.

Νέα της Ελλάδος παιδιά, που διαπρέπουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, αποδεικνύουν περίτρανα ότι το μέτρημα συνεχίζεται, προσθέτοντας κάθε φορά ένα πόντο στο ανάστημά μας, κάνοντάς μας περήφανους που έχουμε την τιμή να λεγόμαστε Έλληνες. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, που τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστός δίνοντας λύση σε ανοιχτά προβλήματα που σχετίζονται με την ισορροπία Νας, η Έλλη Παπαεμμανουήλ επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο κέντρο κατά του καρκίνου, ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία, και πολλοί ακόμη άνδρες και γυναίκες βοηθούν καθημερινά στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Αν θέλετε τη γνώμη μου, το μέτρημα θα συνεχίζει όσο υπάρχει Ελλάδα, που θα γεννά ανθρώπους που αφιερώνονται στη μάχη για το καλό της ανθρωπότητας. Αξίζουν την αγάπη και το θαυμασμό μας, ένα μεγάλο μπράβο και ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Πηγές: Η Καθημερινή

              Πρώτο Θέμα