Ελευθέριος Βενιζέλος: ο μεγάλος πολιτικός

Ελευθεριος βενιζελος Γάκης Δημήτρης
Δημήτρης Γάκης

Άνθρωπος, πολιτικός, μεταφραστής, συγγραφέας. Ίσως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες πολιτικούς. Ο λόγος για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που κατόρθωσε τα ακατόρθωτα. Στην εποχή των πολιτικών ελίτ έγινε η λύση στα προβλήματα της χώρας.

Γεννημένος στην Κρήτη το 1864, συνέδεσε το όνομά του με το Κρητικό Ζήτημα και την επανάσταση του Θερίσου. Σε όλες τις θητείες του ως πρωθυπουργός (1910-1915, 1917-1920, 1924, 1928-1932, 1933) δούλεψε σκληρά για την εξυγίανση τομέων που ο ίδιος θεωρούσε ότι υπολειτουργούσαν, όπως ο στρατός, η εκπαίδευση και η υγεία.

Ευφυής και οξύνους, με ρητορικό χάρισμα και διόραση προικισμένου ηγέτη έκανε τολμηρές επιλογές, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Οι βαλκανικοί πόλεμοι (1912-1913), που επεξέτειναν τα σύνορα της Ελλάδος και ο χειρισμός των καταστάσεων μαρτυρούν το στρατηγικό πνεύμα που τον διείπε.

Στον καιρό του εθνικού διχασμού, συνέπεια των διαφωνιών Βασιλέως- Βενιζέλου και φυσικά ολόκληρου του λαού αναφορικά με την πλευρά που θα τασσόταν η χώρα στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, επέδειξε μαχητικότητα και αγωνιστικό πνεύμα για τις θέσεις του, ανάλογο με αυτό του απλού στρατιώτη.

Ο θρίαμβος της Συνθήκης των Σεβρών και η ικανοποιητική για τα δεδομένα της ήττας μας Συνθήκη της Λωζάνης τού πιστώνονται ως δικές του επιτυχίες. Στις τελευταίες πρωθυπουργίες του (1928-33), έπραξε το αναγκαίο και επικεντρώθηκε στα εσωτερικά ζητήματα, εφόσον το όραμα της «Μεγάλης Ιδέας» είχε πεθάνει.

Αν και διέπραξε λάθη, σίγουρα η πολιτική του απεδείχθη αναγκαία για την εξέλιξη της Ελλάδας. Πιθανότατα, επειδή αδικήθηκε τόσο πολύ όσο ήταν εν ενεργεία πολιτικός, αντιλαμβανόμαστε σήμερα το βεληνεκές και τις ορθές επιλογές του. Και αυτό είναι μια διαπίστωση του γιατί αποτελεί μια μεγάλη προσωπικότητα και τιμάται.

Πηγές: “Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος” εκδόσεις Καρακώτσογλου “Ελευθέριος Βενιζέλος, ο άνθρωπος, ο ηγέτης” Νικόλας Εμμανουήλ Παπαδάκης 1ος και 2ος τόμος, εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας “Βενιζελισμός και Αντιβενιζελισμός, στις απαρχές του εθνικού διχασμού”, Σωτήρης Ρίζας, εκδ. Ψυχογιός “Ποιοι οι υπεύθυνοι δια την Μικρασιατικήν Καταστροφήν”, Ιστορικαί αγορεύσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου, εν Αθήναις εκ του Εθνικού Τυπογραφείου, 1932