200 χρόνια Ελλάδα

Editorial 200 χρόνια Ελλάδα
Στέλλα Στεφανοπούλου

Να ‘μαστε, λοιπόν, εν έτει 2021, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, 200 χρόνια Ελλάδα. Είναι γεγονός πως φέτος η γιορτή της 25ης Μαρτίου θα είναι ξεχωριστή, αφού αποτελεί επέτειο των 200 χρόνων από την επίσημη έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως η φλόγα της είχε ανάψει καιρό πριν. Οι καρδιές των Ελλήνων ζητούσαν την ελευθερία, ένα κράτος ανεξάρτητο που δε θα ήταν τίποτε άλλο παρά ελληνικό.

Εκτός όμως από τη γιορτή της επετείου και τον φόρο τιμής που θα αποτίσουμε στους προγόνους μας για τον σκληρό τους αγώνα, είναι μία ευκαιρία για ενδοσκόπηση. Οι ρίζες ενός λαού είναι η ιστορία του. Εμείς τη γνωρίζουμε όντως ή έχουμε αρκεστεί σε επιφανειακές γνώσεις; Ενόσω η επέτειος γιορτάζεται, καινούργια ερωτήματα και ανησυχίες δημιουργούνται. Ποιες συνθήκες οδήγησαν στην Επανάσταση; Πώς αυτή οργανώθηκε και ποια ήταν τα αποτελέσματά της; Ποιες είναι οι ομοιότητες των τότε Ελλήνων με τους συγχρόνους μας;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν. Ο σκοπός της ομάδας μας δημιουργώντας το παρόν φύλλο είναι να εμβαθύνει, σε όχι και τόσο συνηθισμένα θέματα, που αφορούν την ιστορία της Επανάστασης, αλλά και της χώρας σε αυτούς τους δύο αιώνες. Ελάτε, λοιπόν, μαζί μας για μία κατάδυση στην ιστορία.

Σκίτσο :Χριστίνα Φωτακίδου