ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΥΛΗΣ

Γιώργος Τσουλης- Συνέντευξη Δήμητρα
Δήμητρα Αναγνωστοπούλου

Εσύ ξέρεις να μαγειρεύεις;… Ο Γιώργος Τσούλης δεν ήξερε, ώσπου άρχισε να φοιτά στην σχολή μαγειρικής Le monde, με σκοπό να αναλάβει την πιτσαρία του πατέρα του στο Αιγάλεω. Τότε, λοιπόν, συνειδητοποίησε ότι η μαγειρική ήταν το μόνο αντικείμενο με το οποίο θα μπορούσε να παθιαστεί τόσο πολύ. «Όταν μπήκα για πρώτη φορά στο εργαστήριο της σχολής, ένιωσα ότι σε έναν τέτοιο χώρο μπορώ να υπάρξω για πάντα. Όπως καταλαβαίνεις, δεν ξαναγύρισα ποτέ στην πιτσαρία! Συνειδητοποίησα ότι θέλω να μάθω σε βάθος τι είναι το φαγητό και κατάλαβα, επίσης, ότι ο κόσμος του φαγητού δεν έχει όρια, μπορείς μια ζωή να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι μέσα σε αυτό! Συν τοις άλλοις, με γοήτευσε η διάταξη της επαγγελματικής κουζίνας, ήταν τακτοποιημένα όλα σε κουτιά κι εμένα η οργάνωση μου αρέσει πολύ.», ανέφερε ο ίδιος σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους που επέλεξε το επάγγελμα του μάγειρα.

Ποιο φαγητό σας αρέσει να μαγειρεύετε περισσότερο; Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σας;

Κάθε κατηγορία φαγητού έχει τη δική της γοητεία. Εμένα μου αρέσει πολύ να κινούμαι στη μεσογειακή κουζίνα και να παντρεύω την παράδοση και τις αναμνήσεις από τα φαγητά που αγαπάμε, με μοντέρνα στοιχεία. Η σπεσιαλιτέ μου είναι το ριζότο!

Προτιμάτε να μαγειρεύετε γλυκά η αλμυρά φαγητά;

Όπως προανέφερα, είναι δύσκολο να ξεχωρίσω μία κατηγορία ως αγαπημένη. Τείνω στα αλμυρά πρώτα και τα γλυκά έρχονται μετά, αλλά το καθένα έχει τη γοητεία του.

Ποιοι παράγοντες καθιστούν ένα φαγητό νόστιμο, τα απλά ποιοτικά υλικά ή τα πιο εξεζητημένα;

Σημασία δεν έχει αν τα υλικά είναι εξεζητημένα ή πιο συνηθισμένα. Η διαφορά βρίσκεται πράγματι στην ποιότητα των υλικών μας σε μία συνταγή. Ένας πολύ καλός τρόπος να εξασφαλίσουμε την ποιότητα στα υλικά μας είναι να τα διαλέγουμε στην εποχή τους και από τον τόπο στον οποίο ζούμε. Έτσι, διασφαλίζουμε ότι θα είναι πιο φρέσκα, ενώ ταυτόχρονα γινόμαστε και πιο υπεύθυνοι ως καταναλωτές, γιατί επιλέγουμε πιο βιώσιμες τροφές για το περιβάλλον.

Η μαγειρική θεωρείτε ότι αποτελεί ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος; Τι επαγγελματικές διεξόδους έχει;

Σίγουρα, λόγω της μεγάλης προβολής που έχει πάρει η μαγειρική μέσα από τα σχετικά τηλεοπτικά show, έχει γίνει πολύ δημοφιλής ως επάγγελμα, πολύ περισσότερο απ’ ότι ήταν πριν κάποια χρόνια. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι για να ασχοληθεί κανείς σοβαρά και ουσιαστικά με τη μαγειρική, πέραν του τηλεοπτικού φαίνεσθε, πρέπει να την αγαπά βαθιά και να έχει πάθος για αυτό. Θέλει υπομονή και πολλές ώρες που θα αφιερώσεις στην κουζίνα για να πετύχεις κάτι αληθινά αξιόλογο. Άπαξ και συμβαίνει αυτό, οι διέξοδοι έρχονται και οι δρόμοι ανοίγουν. Έτσι είναι σε κάθε επάγγελμα και σε κάθε τι που επιλέγει να κάνει κανείς, φτάνει να δίνει πραγματικά τον εαυτό του σε αυτό.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού μάγειρα;

Βασικά χαρακτηριστικά για έναν καλό μάγειρα είναι να βάζει αφοσίωση και αγάπη σε αυτό που κάνει, να είναι οργανωμένος, να μη σταματά να μελετά και να δοκιμάζει και να έχει πολύ υπομονή και επιμονή!

Διανύοντας τη 2α Λυκείου, είμαστε πολύ κοντά στο Πανεπιστήμιο, οπότε σαν φοιτητές θα χρειαστεί να μαγειρεύουμε. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μάθει κανείς να μαγειρεύει;

Το πρώτο βήμα είναι να κάνετε την αρχή. Μπείτε στην κουζίνα και «μη μασάτε» πουθενά! Ξεκινήστε να πειραματίζεστε με όποια συνταγή σας κινήσει το ενδιαφέρον και μη φοβάστε αν αποτύχετε στην αρχή, η εξάσκηση θα σας οδηγήσει στη μάθηση! Για να σας διευκολύνω, θα σας πω ότι στο www.giorgostsoulis.com στην κατηγορία «γρήγορα πιάτα», αλλά και στο IG μου @giorgostsoulis έχω ειδική κατηγορία συνταγών που λέγεται #stopikaifeat και εκεί μπορείτε να βρείτε εύκολες και γρήγορες συνταγές με λίγα υλικά! Είναι επιλογές ειδικές για αρχάριους, που θα σας λύσουν τα χέρια για τις πρώτες σας απόπειρες στην κουζίνα! Επίσης, σας συστήνω να διαβάσετε και ένα ειδικά αφιερωμένο blog για φοιτητές και μαγειρική, που επίσης μπορείτε να βρείτε στο site μου. Και ό,τι βοήθεια χρειαστείτε, στείλτε μου μήνυμα, είτε στα social είτε στο site, όπου σας βολεύει, για να με ρωτήσετε ό,τι θέλετε! Είμαι εδώ, για να σας βοηθήσω! Α και για να μη ξεχνιόμαστε, για να διευρύνετε τις μαγειρικές σας γνώσεις, να συντονίζεστε κάθε Παρασκευή στις 16.00 στο YouTube channel μου για ολοκαίνουργιο επεισόδιο «Μη Μασάς», όπου μπορείτε να κάνετε live τις ερωτήσεις σας, αφού παίζει κάθε εβδομάδα σε YouTube πρεμιέρα!

Πόσο απέχουν οι πραγματικές συνθήκες εργασίας σε μία επαγγελματική κουζίνα από αυτές που παρουσιάζονται στην τηλεόραση;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, η μαγειρική που βλέπουμε στην τηλεόραση είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές συνθήκες εργασίας που θα βιώσει κανείς μέσα σε μία επαγγελματική κουζίνα και αυτό είναι λογικό και αναμενόμενο. Δε θα μπορούσε ποτέ να αποτυπωθεί όλος αυτός ο κόσμος της μαγειρικής μέσα από ένα σύντομο show. Σίγουρα, η μαγειρική έχει τεράστια γοητεία και για αυτό το λόγο έχει κερδίσει και το τηλεοπτικό ενδιαφέρον ακόμη και αν αποδίδεται μόνο ένα μικρό, επιφανειακό κομμάτι μέσα από τις οθόνες.

Απόσπασμα συνέντευξης: «Δε θα μπορούσε ποτέ να αποτυπωθεί όλος ο κόσμος της μαγειρικής μέσα από ένα σύντομο show.»