Ταμπού του τρελού

ΑΡΘΡΟ Μαριαλενας Τζελεπιδου
Μαριαλένα Τζελεπίδου

«Γιατί να πάω σε ψυχολόγο;», «Δεν είμαι τρελος». «Οι τρελοί πάνε σε ψυχολόγο!», φράσεις αρκετά συνηθισμένες στην ελληνική κοινωνία. Όχι, όποιος πάει σε ψυχολόγο δεν είναι τρελός. Ο καθένας από εμάς αντιμετωπίζει δυσκολίες και προβλήματα στην καθημερινότητά του που έχουν αντίκτυπο στον ψυχικό του κόσμο.

Κάποιες φορές τα καταφέρνουμε πολύ καλά και μόνοι μας. Κάποιες άλλες, όμως, δυσκολευόμαστε, σκοντάφτουμε. Είναι φυσικό και επόμενο. Είμαστε άνθρωποι, και αυτό σημαίνει πως είμαστε εκ φύσεως ατελείς. Όλοι στις ζωές μας περνάμε δύσκολες στιγμές: άγχος, στρες, αποτυχίες, χωρισμούς, απώλειες, φοβίες, τραυματικά γεγονότα. Ακόμα και οι ίδιοι οι ψυχολόγοι έχουν τον δικό τους ψυχοθεραπευτή.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα του 2021 σε ό,τι αφορά τον ψυχολόγο και την ψυχοθεραπεία υπάρχουν ακόμα αρκετά στερεότυπα και ταμπού. Ο κόσμος πρέπει να λάβει ενημέρωση για την επιστήμη της ψυχολογίας και τη συνεισφορά της στην ψυχική υγεία. Δεν είναι κακό να παραδεχτούμε ότι χρειαζόμαστε τη βοήθεια ενός ειδικού, για να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολες στιγμές, αλλά ούτε και αδυναμία.  Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε στην προώθηση του τομέα της ψυχολογίας, ώστε κανείς πια να μη δειλιάζει να ζητήσει βοήθεια, όταν χάνεται και χρειάζεται κάποιον να του δείξει τον δρόμο.