Νοθευμένη Ελευθερία

Χρυσούλα Αναγνωστόπουλου άρθρο
Χρυσή Αναγνωστοπούλου

«Πανδημία», αδιαμφισβήτητα η πιο πολυσυζητημένη λέξη στην επίκαιρη καθημερινότητα. Στην αντίπερα όχθη ,«Ελεύθεροι-Πολιορκημένοι», ένα ποίημα του Διονύσιου Σολωμού, χρονικά τοποθετημένο σε μία εντελώς διαφορετική εποχή. Εύλογα θα αναρωτιόταν κανείς πώς ακριβώς συνδέονται αυτές οι δύο σκέψεις, τόσο άσχετες μα τόσο σχετικές ταυτόχρονα.

Ας τοποθετηθούμε περίπου στα μέσα του 1800, στην εποχή της Επανάστασης. Οι Έλληνες μάχονταν τον Τούρκο πολιορκητή, ύστερα από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς και καταπίεσης, εξ’ ου και ο χαρακτηρισμός «Πολιορκημένοι». Ωστόσο, παρά τις κακουχίες και τα βάσανα δεν έπαψαν ποτέ να διατηρούν ελεύθερα το φρόνημα και την ψυχή τους, γι’ αυτό και πάντα παρέμεναν «Ελεύθεροι».

Σήμερα, λοιπόν, τη θέση του Τούρκου κατακτητή διαδέχεται η πανδημία. Η τακτική της είναι σιωπηρή και αόρατη, αλλά τα αποτελέσματά της αισθητά. Σαν αποτέλεσμα βιώνουμε και πάλι τη στέρηση της ελευθερίας μας σε έναν αγώνα προς την καταπολέμησή της. Αυτή τη φορά η ταλαιπωρία δεν είναι σωματική, αλλά ψυχική. Εντούτοις, δε στερούμαστε ποτέ το ελεύθερο πνεύμα και την ελπίδα μας σε ένα κόσμο πλέον δημοκρατικό.

Τελικά, η φράση «Η Ιστορία επαναλαμβάνεται.» δεν είναι απλώς κοινότοπη. Στο 2021, στη δική μας επανάσταση, ο εγκλεισμός δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά σύμμαχό μας. Η ελευθερία μας δεν έχει καταστρατηγηθεί, όπως τότε, αλλά έχει περιοριστεί, για να μας επιστραφεί ανόθευτη και ενισχυμένη.