Το Γκάμπι της Βασίλισσας

Χρυσή Τουχτίδου

Σας αρέσει το σκάκι; Αν όχι, σίγουρα με αυτή τη σειρά θα το αγαπήσετε… Το Γκάμπι της Βασίλισσας αποτελεί μια από τις σειρές φαινόμενα του Netflix, αφού από τις πρώτες μέρες κιόλας εκτοξεύθηκε στα charts και ο κόσμος- σκακιστές και μη- τη λάτρεψε.
Το όνομά της προέρχεται από ένα σκακιστικό άνοιγμα, το οποίο η πρωταγωνίστριά μας, Beth Harmon, χρησιμοποιεί στο σημαντικότερό της αγώνα. Η Beth, μεγαλώνοντας σε ένα ορφανοτροφείο, ανακαλύπτει τις ικανότητες της στο “αντρικό” παιχνίδι του σκακιού μέσω ενός επιστάτη που εργάζεται εκεί. Σιγά σιγά, μετά από πολλά εμπόδια και αντιξοότητες, καταφέρνει να επικρατήσει στον χώρο.
Τα σκηνικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θεαματικά, η μουσική επένδυση παραπέμπει σε κάποια άλλη εποχή και ο ρουχισμός είναι άκρως θεατρικός. Ακόμα, αξιοσημείωτο είναι πως όλες οι παρτίδες στη σειρά αποτελούν πραγματικά παιχνίδια πρωταθλητών του κόσμου του σκακιού, όπως ο Fischer και ο Kasparov. Έτσι, φυσικά, καταλαβαίνουμε πως ακόμη και η μικρότερη σκακιστική λεπτομέρεια έχει προσεχθεί.
Είτε είστε λάτρεις του σκακιού σαν και εμένα, είτε δεν έχετε ιδέα, είναι σίγουρο πως αυτή η σειρά “ναυαρχίδα” θα σας κάνει να το λατρέψετε. Ακόμα και αν το κόνσεπτ μπορεί να ακούγεται βαρετό, οποιοσδήποτε την έχει παρακολουθήσει έχει αναγνωρίσει τη μαγεία του παιχνιδιού και έχει σαγηνευτεί από την ιστορία της Beth. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας της σειράς, έχει αυξηθεί παγκοσμίως το ενδιαφέρον για το σκάκι. “Το Γκάμπι της Βασίλισσας” είναι σίγουρα μια πάρα πολύ καλή σειρά την οποία σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε.