Μάντεψε τι

Στέλλα Στεφανοπούλου

Αγαπητέ αναγνώστη,

Aυτή τη φορά σου έχω έναν γρίφο. Επειδή γνωρίζω πόσο ικανός είσαι, θα χρειαστεί- με τα στοιχεία που θα σου δώσω- να μαντέψεις μόνος σου το θέμα αυτού του μήνα. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν!

Ήταν δίπλα σου, όταν τα λόγια κανενός δεν μπορούσαν να σε παρηγορήσουν, στις λύπες και στις χαρές σου. Μαζί γνωρίσατε τον πρώτο έρωτα… αλλά και τον πρώτο χωρισμό. Σε μαγεύει και σε βοηθάει να ξεχαστείς. Έχει τη δύναμη να σε ταξιδεύει σε μέρη που ούτε καράβι, ούτε αεροπλάνο φτάνει. Ο χρόνος αφήνει τα αποτυπώματά του πάνω της, την αλλάζει, αλλά αυτή ποτέ δε γερνά και σίγουρα ποτέ δε θα πεθάνει. Άλλοτε τη θαυμάζεις, τη λατρεύεις και άλλοτε τη χλευάζεις και την απεχθάνεσαι. Μπορεί να εκφράσει όλα αυτά που εσύ δεν μπορείς με λόγια ή μπορείς αλλά δεν τολμάς. Ένα άκουσμά της, μία ανάμνησή σου. Ακόμη δεν το βρήκες ;

Σωστά μάντεψες, είναι η μουσική, η οποία αποδείχθηκε ότι επηρεάζει θετικά την ψυχική και σωματική μας υγεία. Ο Πλάτωνας προσέγγιζε θεωρητικά το θέμα της ψυχοσωματικής επίδρασης της μουσικής. Το ίδιο έκανε και ο Δάμωνας, μεγάλος θεωρητικός της μουσικής και δάσκαλος του Σωκράτη, που θεωρούσε πως αυτή οφειλόταν στο γεγονός ότι η μουσική αντιπροσωπεύει κινήσεις της ψυχής. Πιο πρόσφατα, κατά τη δεκαετία του ‘50, δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη επιστημονική ομάδα που εφάρμοσε κλινικά και ερεύνησε τη μουσικοθεραπεία. Μάλιστα, σε νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν βετεράνοι του Β´ παγκοσμίου πολέμου παρατηρήθηκε πως σε θαλάμους που υπήρχε μουσική η ανάρρωση των ασθενών ήταν ταχύτερη. Τελικά, η δύναμη της μουσικής, ίσως, είναι μεγαλύτερη απ’ όσο φανταζόμαστε.

Η μουσική, όμως, είναι και το φάρμακο της πιο όμορφης αρρώστιας… του έρωτα. Όταν είσαι ερωτευμένος, τότε τα τραγούδια αποκτούν νόημα, αγγίζουν την καρδιά σου, την ανοίγουν και βγάζουν από μέσα της όλα αυτά τα υπέροχα συναισθήματα που σε κατακλύζουν. Προσωπικά, τα έντεχνα τραγούδια είναι τα αγαπημένα μου, επειδή μοιάζουν με ποιήματα και νιώθω πως πίσω από τους στίχους τους κρύβεται μία ιστορία, ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, μία παντοτινή αγάπη.

Ελπίζω να σε βοήθησα να κατανοήσεις βαθύτερα τον πολύτιμο ρόλο της μουσικής στη ζωή μας και να τη δεις από άλλη οπτική. Και αν όχι, σκέψου το αντίστροφα: Πώς θα ήταν η ζωή σου χωρίς αυτήν;