Alex Sid

Alex Sid Συνέντευξη-Μαρίνα
Μαρίνα Καραγκιολίδου

Ο Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Παίζει κιθάρα από 13 χρονών. Έζησε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε παραγωγή ήχου και sound design. Αμέσως μετά τις σπουδές του, προσλήφθηκε στο βραβευμένο στούντιο Boom Ltd στο Soho, στο οποίο εργάστηκε στις μεγαλύτερες παραγωγές τηλεόρασης και κινηματογράφου του BBC, Channel 4 και HBO, όπου ήταν και υποψήφιος στην ομάδα καλύτερου ήχου για τα έργα «Atonement» και «Generation Kill». Στην Ελλάδα, ενώ εργαζόταν ως sound designer, άρχισε να γράφει και μουσική για τον κινηματόγραφο. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες», όπου από το 2019 γράφει και ενορχηστρώνει τα μουσικά θέματα και τραγούδια, τα οποία ερμηνεύει ο ίδιος σε συνεργασία με τραγουδιστές και ηθοποιούς.

Πώς μπήκε στη ζωή σας η μουσική;

Όταν ήμουν στο Δημοτικό, στο σπίτι είχαμε ένα αρμόνιο στο οποίο πειραματιζόμουν κάποια κυριακάτικα πρωινά, που ξυπνούσα νωρίτερα από τους γονείς μου. Οι γονείς μου διέκριναν ότι έχω μουσικό αυτί και έτσι, μετά από λίγα χρόνια, στο Γυμνάσιο, άρχισα να κάνω μαθήματα κιθάρας και να συμμετέχω σε συγκροτήματα. Κατάλαβα ότι ήθελα να γίνω μουσικός, αλλά ο περίγυρός μου κατάφερε να με αποτρέψει και έτσι, σπούδασα ηχοληψία και παραγωγή ήχου. Όταν άρχισα να εργάζομαι σαν τεχνικός ήχου, σταμάτησα να παίζω για περίπου 2 χρόνια. Τότε κατάλαβα ότι έπρεπε να επιστρέψω στη μουσική.

Έχετε μουσικά πρότυπα;

Έχω επιρροές, που είναι πολλές και αλλάζουν συχνά. Δεν έχω σαν πυξίδα κάποιον καλλιτέχνη. Προσπαθώ να κάνω αυτό που με εκφράζει.

Οι σπουδές είναι απαραίτητες για έναν μουσικό;

Σίγουρα, αν δεν ξέρεις μουσική, περιορίζεις τον εαυτό σου. Αν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με ευκολία 5 συγχορδίες ή να λάβεις μία απλή οδηγία/πληροφορία από κάποιον μουσικό με τον οποίο «τζαμάρεις», σύντομα θα καταλάβεις ότι η γνώση μπορεί να μην είναι απαραίτητη για τα βασικά, αλλά είναι απαραίτητη για να κάνεις μουσική αυτά που έχει στο μυαλό σου, είτε ως συνθέτης είτε ως ερμηνευτής.

Τι σας εμπνέει; 

Η ζωή, ο κινηματογράφος, η επικοινωνία με φίλους, οι μεγάλες προκλήσεις.

Φέτος, οι συνθέσεις σας «ντύνουν» τις σκηνές από τη σειρά «Άγριες μέλισσες» με μεγάλη επιτυχία. Πώς δημιουργείτε τη μουσική και πόσο δύσκολο είναι αυτό;

Σκέφτομαι πρώτα τι θέλω να γράψω. Τι αίσθηση θα προκαλεί αυτό που θα δημιουργήσω. Μπορεί να είναι αγωνία, λύπη, αγάπη, ένταση. Αυτοσχεδιάζω με κάποιο μουσικό όργανο, για να βρω την αρχή του θέματος. Μετά χτίζω πάνω σ’ αυτό και βλέπω πού με πάει η μουσική από μόνη της. Εστιάζω στα σημεία που μου προκαλούν κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα και προσπαθώ να βγάλω αυτό το συναίσθημα στην επιφάνεια, όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ. Ακούω κάθε βήμα ξανά και ξανά, για να το κατανοήσω. Είναι δύσκολο και εύκολο μαζί. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, η μέρα περνά και δεν το καταλαβαίνεις πώς πέρασε.

Θα θέλατε να είχατε γράψει τη μουσική για κάποια ταινία;

Θα ήθελα να είχα γράψει την μουσική για το «Ο Καλός ο Κακός και ο Άσχημος», αν και η υπάρχουσα μουσική της ταινίας δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί από καμία άλλη.

Αν γράφατε ένα τραγούδι για την πανδημία, πώς θα ήταν αυτό;

Συναισθηματικό και έντονο. Θα μιλούσε για τα μικρά καθημερινά πράγματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Θα είχε πολλές φωνές και συγκίνηση. Θα είχε και ήσυχα σημεία.

Υπάρχει χώρος στη μουσική σκηνή της Ελλάδας για νέους δημιουργούς;

Όχι μόνο υπάρχει χώρος, αλλά υπάρχει και ανάγκη. Για νέους δημιουργούς που έχουν κάτι καινούριο να πουν, κάτι αληθινό, που να βγαίνει μέσα από τα δικά τους βιώματα. Για καινούριους ήχους και μελωδίες, που δεν έχουν ακουστεί. Στα παιδιά που ονειρεύονται να γίνουν δημιουργοί θα έλεγα: «Αρχίστε να γράφετε από τώρα και ας μην βγαίνει κάτι το μεγάλο και σπουδαίο ακόμα. Κάποια στιγμή, με επιμονή και τριβή, μπορεί να γίνει κάτι, αλλά ακόμα και αν δεν γίνει, ο πλούτος που δίνει το ταξίδι είναι η ουσία.».

Ο τίτλος αυτού του τεύχους της εφημερίδας μας είναι «Music is the answer». Συμφωνείτε;

Η μουσική είναι και απάντηση, αλλά και πρόταση και έχει μεγάλη δύναμη αρκεί να κουβαλάει αλήθεια, αλλιώς χάνεται γρήγορα.

Απόσπασμα: «Η μουσική έχει μεγάλη δύναμη, αρκεί να κουβαλάει αλήθεια, αλλιώς χάνεται γρήγορα…».

Αlex Sid

alexsidband@gmail.com

Spotify 

https://open.spotify.com/artist/0CUl8joEx7dJr0JibbxHWF?si=0IhznBbsTTKTSqXvT2sMnA

Bandcamp 

https://bandcamp.com/alexsid

Twitter 

https://twitter.com/AlexSidOfficial

Facebook 

https://www.facebook.com/AlexSidOfficial

Instagram

https://www.instagram.com/alexSidOfficial/

https://asidiropoulos.wixsite.com/alexsid