Το τρίτο στεφάνι

Μαρίνα Καραγκιολίδου

Το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο κουδούνι χτυπά. Η αυλαία ανοίγει (έστω και διαδικτυακά). Το πρώτο, το δεύτερο, «το τρίτο στεφάνι» ξεκινά. Οι λέξεις και οι ήρωες ξεπηδούν από τις σελίδες του εμβληματικού μυθιστορήματος του Κώστα Ταχτσή και ζωντανεύουν από τις Θεατρικές Σκηνές στο θέατρο «Παλλάς», για να διηγηθούν την ιστορία τους.

Η Εκάβη και η Νίνα. Δύο γυναίκες που κουβεντιάζουν, θυμούνται, αναπολούν και μας παρασέρνουν στις ζωές τους και σε μια ολόκληρη εποχή, σε έναν γοητευτικό και σκληρό περίπατο στην Ελλάδα του μεσοπολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου μέσα απ’ τα δικά τους μάτια. Η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη σε συνδυασμό με τις σπουδαίες ερμηνείες της Μαρίας Καβογιάννη ως Εκάβη και της Μαρίας Κίτσου ως Νίνα, αλλά και των υπόλοιπων ηθοποιών που τις πλαισιώνουν εξαιρετικά, τα εντυπωσιακά και λειτουργικά για τη δράση σκηνικά του Πάρη Μέξη, τα προσεγμένα κουστούμια της Βασιλικής Σύρμα, τα φώτα και η υπέροχη μουσική του Μίνωα Μάτσα δίνουν νέα πνοή στο έργο και χαρίζουν στους θεατές ένα μαγευτικό, θεατρικό υπερθέαμα με γρήγορη ροή, αρμονικές εναλλαγές σκηνών, προσώπων, άρτιες μεταβιβάσεις του χρόνου, από το παρόν στο παρελθόν, και του ύφους, από την κωμωδία στην τραγωδία. Ένα συναρπαστικό, συγκινητικό και καθηλωτικό αριστούργημα μέχρι το τέλος.

«Το τρίτο στεφάνι» είναι μια μοναδική παράσταση. Είναι ένα νοσταλγικό ταξίδι σε έναν καιρό μακρινό, παλιό, μα και τόσο ίδιο και επίκαιρο ταυτόχρονα, σε κάποια Ελλάδα, στους ανθρώπους της, που τελικά δεν έχουν αλλάξει και πολύ, που παρά τα «ελαττώματα», τις αντιφάσεις και τις δυσκολίες τους, μένουν ζωντανοί. Μαλώνουν, φιλιώνουν, ξεχνούν, αγαπούν, πονούν, συγχωρούν και πάντα αντέχουν. Και κυνηγούν την ευτυχία. Ακόμα κι αν αυτή είναι ένας στρόβιλος. Γιατί όπως γράφει ο Ταχτσής, «Η ζωή είναι στρόβιλος. Ευτυχία είναι ν’ αγαπάς τον στρόβιλο…».