Το παιχνίδι του στέμματος

Σέβη Άρθρο Το παιχνίδι του στέμματος
Σέβη Γιαλοψού

1η Ιανουαρίου 2021. Η παγκόσμια ημέρα ειρήνης απλώς υπάρχει. Αλλάζει το έτος, χωρίς όμως να αλλάζει ο κόσμος. Η δίψα των «ισχυρών» για όλο και περισσότερη δύναμη συνεχίζει να καταδικάζει λαούς στο βασανιστήριο που ονομάζουμε πόλεμο. Και έτσι, λοιπόν, ξεκινά!

«Το παιχνίδι του στέμματος». Μια αγγλόφωνη σειρά μυθοπλασίας, της οποίας ο τίτλος αντικατοπτρίζει μια διαχρονική πραγματικότητα. Ο παραλογισμός, λοιπόν, του ανθρώπου μπροστά στο χρήμα και την εξουσία διαλέγει ως παίκτες αθώους, τους εξοπλίζει και τους στέλνει στη μάχη. Ποιος θα καταφέρει να έχει τους λιγότερους νεκρούς; Ποιος θα πάρει τα λάφυρα και ποιος θα φορέσει το στέμμα που κέρδισαν οι στρατιώτες με το αίμα τους; Αυτά ενδιαφέρουν τον «βασιλιά» της κάθε παράταξης, ο οποίος απλώς ελέγχει το τηλεχειριστήριο και προφανώς, απλώς αδιαφορεί για το πόσες ζωές κοστίζει η επιθυμία του.

Αυτός ο τρόπος επικράτησης και επίλυσης διαφορών μεταξύ των ισχυρών τοποθετείται στην κορυφή των συνηθέστερων προτιμήσεών τους ακόμη και σήμερα. Ζούμε σε μια εποχή συνεχούς ανάπτυξης, πράγμα που υποτίθεται ότι πρέπει να βελτιώνει τη ζωή όλων μας. Αντ΄ αυτού, πολλές χώρες συνεχίζουν να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση για το χρήμα. Για το στέμμα… Γιατί, λοιπόν, ακόμη να γίνεται πόλεμος; Φυσικά, για τα οικονομικά συμφέροντα οπλοβιομηχανιών και πολλών άλλων. Μπορούμε επιτέλους να εξελιχθούμε ηθικά και ουσιαστικά; Να σκεφτούμε πως τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η ειρήνη, αδιαμφισβήτητα, υπερτερούν του πολέμου;

Ας βάλουμε έναν στόχο για τη νέα χρονιά: «Η δύναμη της αγάπης να υπερνικήσει την αγάπη για τη δύναμη». Τότε στον κόσμο θα υπάρξει πραγματικά ειρήνη! Καλή χρονιά!