Συνήθως χρησιμοποιούμε την έκφραση «οικολογική συνείδηση», για να περιγράψουμε τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον. Και αν μία τέτοια αντίληψη δε θεωρείται αρκετή; Και αν χρειάζεται να βρίσκουμε οι ίδιοι τρόπους, ώστε να κάνουμε πιο αισθητό το μήνυμα της προστασίας του οικοσυστήματος;
Εδώ είναι που σας λέω ότι δεν είσαι οικολόγος, αν δεν είσαι πρόθυμος να είσαι και ακτιβιστής. Με άλλα λόγια, να έχεις τη θέληση να ευαισθητοποιείς ένα κοινό για μείζονα θέματα του σήμερα. Να πληροφορείς, αφού πληροφορείσαι. Να έχεις, κατ’ επέκταση, τη διάθεση να κάνεις μια πραγματική αλλαγή με το γρηγορότερο δυνατό τρόπο. Να αναλαμβάνεις δράση για όσους προτιμούν να αναλύσουν τη ρίζα της λέξης.
Με οποιοδήποτε τρόπο και να ερμηνευτεί, όμως, το άτομο που αποκαλεί τον εαυτό του ακτιβιστή πρέπει να ξέρει ότι έχει δικαίωμα να αποκαλείται έτσι, μόνο εφόσον αντιληφθεί πραγματικά τις επιδράσεις ενός περιβαλλοντικού φαινομένου, προβληματικού για μια κοινότητα ή για ολόκληρο τον κόσμο και συνεπώς επιθυμεί να δράσει ενεργά για την αντιμετώπισή του. Εάν κινητοποιείται μόνο από την ανάγκη να επιδείξει το ενδιαφέρον του σε ένα πρόβλημα, χωρίς δηλαδή επαρκείς γνώσεις ή επιχειρηματολογία, τότε η επίδρασή του ισοδυναμεί με αυτή ενός απαθή ανθρώπου που επιλέγει συνειδητά να αδιαφορήσει για το κόσμο στον οποίο ζει.
Είσαι ακτιβιστής; Τότε δεν υπάρχει στιγμή κατά την οποία παύεις να νοιάζεσαι για έναν κόσμο που καίγεται-κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μάθε σε γνωστούς πώς μπορούν και αυτοί να δείξουν την αποδοκιμασία τους στην αδικία. Μη διστάσεις να γίνεις εθελοντής. Δώσε αξία στη φωνή σου, γιατί κανείς δεν είναι πολύ μικρός για να κάνει την διαφορά.