Να ζεις ν’αγαπάς και να μαθαίνεις

Ρεγκά Γιώτα

«Never judge a book by its cover», όπως λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Η αλήθεια είναι ότι, με την πρώτη ματιά, το εξώφυλλο δεν σε εντυπωσιάζει, αλλά διαβάζοντας τις πρώτες κιόλας σελίδες καταλαβαίνεις πως αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι υπέροχο. Ο Λέο Μπουσκάλια είναι ψυχολόγος και καθηγητής της παιδαγωγικής, στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, όπου διδάσκει το μάθημα της αγάπης. Πολλοί, ίσως, αναρωτιέστε αν μπορεί να διδαχθεί η αγάπη, όπως και μερικοί μαθητές πριν παρακολουθήσουν το μάθημά του. Η απάντηση είναι, φυσικά και μπορεί! 

Το «Να ζεις, ν ’αγαπάς και να μαθαίνεις» είναι ένα βιβλίο γεμάτο συμβουλές για τη ζωή που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Σε προτρέπει να βρεις τον πραγματικό σου εαυτό και να τον αγαπήσεις έτσι ακριβώς όπως είναι, να γίνεις καλύτερος άνθρωπος και να ζήσεις τη ζωή που θες, όχι αυτή που έχουν επιλέξει οι άλλοι για εσένα. Το βιβλίο αυτό μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε την αρνητική πλευρά των πραγμάτων και να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα πάντα με περισσότερη αισιοδοξία.

Μια φράση του βιβλίου που με άγγιξε αρκετά ήταν η συγκεκριμένη: «Έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον, να αγγίζουμε ο ένας τον άλλο, να συνδεόμαστε, να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο. Δεν είναι περίεργο που πεθαίνουμε από μοναξιά». Συνειδητοποιείτε ότι μεγαλώνουμε χωρίς να έχουμε περάσει αρκετό χρόνο με τους γύρω μας; Μήπως ήρθε η ώρα να αφιερώσουμε χρόνο γι’ αυτούς; Κλείνοντας, ελπίζω το βιβλίο αυτό να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι έχει πραγματική αξία στη ζωή σας, έτσι ώστε να παλέψετε γι’ αυτό.