Ιστορία χωρίς όνομα

Μαρίνα Καραγκιολίδου

Μια «Ιστορία Χωρίς Όνομα»… Μια ιστορία για έναν πλατωνικό έρωτα που σαν δίνη παρέσυρε τους πρωταγωνιστές της στο πάθος και που γεννήθηκε, για να πονέσει και να δοκιμαστεί προκειμένου να επιβιώσει. Αυτόν τον αληθινό και τραγικό έρωτα της Πηνελόπης Δέλτα και του Ίωνα Δραγούμη ζωντάνεψε ξανά στη θεατρική σκηνή του Ιδρύματος “Μιχάλης Κακογιάννης” ο σκηνοθέτης Κώστας Γάκης, εμπνευσμένος από το ομώνυμο με την παράσταση μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου.

Η παράσταση από την αρχή μέχρι το τέλος κρατάει τον θεατή με κομμένη την ανάσα, να αφουγκράζεται, να νιώθει τις ταραγμένες ψυχές να ακροβατούν μεταξύ ηδονής και οδύνης και να σκιρτούν με αγωνία, ξέροντας ότι αυτό που τους συμβαίνει είναι μάταιο, απαγορευμένο, αλλά ταυτόχρονα τόσο δυνατό που γκρεμίζει κάθε ενδοιασμό και εμπόδιο. Τον ρόλο του αμφιλεγόμενου διπλωμάτη με τη φλογερή προσωπικότητα και την αγνή αγάπη για την πατρίδα ενσαρκώνει ο εξαιρετικός ηθοποιός Τάσος Νούσιας, ενώ τη σπουδαία, μελαγχολική, με έντονο συναισθηματικό κόσμο συγγραφέα «μοιράζονται» ερμηνευτικά, σε δύο διαφορετικές φάσεις της ζωής της, η αγέρωχη Μπέτυ Λιβανού και η Μαρία Παπαφωτίου- η αποκάλυψη της παράστασης. 

Η σκηνοθεσία εξαίρετη, ενδιαφέρουσα, με λυρισμό και ροή, χρησιμοποιώντας τεχνικές flashback και promovideo, ξετυλίγει την πλοκή, ακολουθεί τους ήρωες και πλάθει μια μαγική και συγκινητική ατμόσφαιρα που κατακλύζει τη θεατρική αίθουσα.

Η «Ιστορία Χωρίς Όνομα» είναι ένα ποίημα– ύμνος για όλους τους καταδικασμένους, θυελλώδεις έρωτες που αν και ανεκπλήρωτοι, πέρασαν στην αιωνιότητα. Όπως του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας… Όπως της Πηνελόπης Δέλτα και του Ίωνα Δραγούμη…