Χριστούγεννα! Μια περίοδος γεμάτη μοναδικές οικογενειακές στιγμές και γεύσεις, συνοδευόμενη από τον χαρμόσυνο ήχο που παράγουν οι καμπάνες. Φέτος, λοιπόν, θα σας πρότεινα εκτός από το να ακούσετε τις καμπάνες να τις γευτείτε κιόλας!!!
Υλικά
Για το παντεσπάνι:
1 ½ κούπας ζάχαρη
1 ½ κούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Βανίλια/Ξύσμα Λεμονιού
Για την κρέμα:
2 κούπες γάλα
4 κουταλιές κορν φλάουρ
2 κουταλιές αλεύρι
¼ κουταλάκι αλάτι
1 κούπα ζάχαρης
4 κροκάδια
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
4 κουταλιές χυμό λεμονιού
Για το γαρνίρισμα:
300γρ. σαντιγί
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
κόκκινο, κίτρινο, πράσινο
¼ κουταλάκι αλάτι
γλάσο γαρνιρίσματος
κόκκινο φιόγκο
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
4 κουταλιές χυμό λεμονιού
Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη και λίγο αλάτι, να πήξουν και να πάρουν το χρώμα του λεμονιού. Ρίξτε τη βανίλια και το αλεύρι, κοσκινίζοντάς το επάνω σε μπολ, κι ανακατέψτε με κουτάλι, ώσπου να επιτύχετε ένα αφράτο μίγμα. Έπειτα, αδειάστε το μίγμα σε ταψάκι 25×35εκ με βουτυρωμένο λαδόχαρτο και ψήστε το σε φούρνο 180οC, 35’ περίπου.
Όταν το παντεσπάνι κρυώσει, κάντε σε χαρτόνι το πατρόν μιας καμπάνας, ακουμπήστε το και φροντίστε να έχει χώρο για δύο καμπάνες. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε τες σύμφωνα με το πατρόν και χωρίστε την καθεμιά, με κλωστή, σε τρεις πάτους.
Κατόπιν, για την κρέμα ανακατέψτε σε κατσαρολίτσα το κορν φλάουρ, το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και, αφού ταυτόχρονα ρίξετε το γάλα, σιγοβράστε, ώσπου να πήξει. Μετά, χτυπήστε τα κροκάδια, ανακατέψτε τα με λίγη ζεστή κρέμα, αδειάστε τα σε αυτή και σιγοβράστε 4’.
Μόλις τα κατεβάσετε από τη φωτιά, ρίξτε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, ραντίστε τα παντεσπάνια με τον χυμό πορτοκαλιού και ενώστε τα με αρκετή κρέμα ενδιάμεσα σχηματίζοντας τις καμπάνες σε κατάλληλη πιατέλα, ώστε να ακουμπούν στην κορυφή. Τέλος, αφού απλώσετε στην επιφάνεια σαντιγί, γαρνίρετε τις καμπάνες με το γλάσο γαρνιρίσματος και στο σημείο επαφής μπήξτε τον φιόγκο.
Καλή γιορτινή καμπανοαπόλαυση!