Οι τύψεις μας, η ανθρωπιά μας;

christmas, holidays, love, charity and people concept – close up
Στέλλα Στεφανοπούλου

Πέρασαν γρήγορα οι μέρες τελικά! Η αντίστροφη μέτρηση για τις διακοπές των Χριστουγέννων έχει ξεκινήσει προ πολλού. Τα σπίτια έχουν φορέσει τα γιορτινά τους και δίνουν στους άδειους δρόμους του χωριού λίγη ζωντάνια.

Αυτή την περίοδο μαζί με τη χαρά ξυπνά και η διάθεση προσφοράς των ανθρώπων. Συχνά ακούμε για τις δωρεές που γίνονται από πλούσια δημόσια πρόσωπα λόγω των εορτών. Σαν να είναι άγραφος κανόνας. Όλοι μας, όμως, μπαίνουμε λίγο-πολύ στη θέση του Άι Βασίλη και θέλουμε να προσφέρουμε. Ωστόσο, αναρωτηθείτε γιατί θυμόμαστε την αξία του αλτρουισμού κυρίως τα Χριστούγεννα.

Μία πιθανή εξήγηση σε αυτή την έξαρση φιλανθρωπίας είναι η κάλυψη των δικών μας ενοχών. Είναι γνωστό πως οι γιορτές μας δίνουν την αφορμή να ξοδέψουμε τα χρήματα μας σε προϊόντα που τόσο καιρό θεωρούσαμε μη αναγκαίο έξοδο. Πέφτουμε θύματα της διαφήμισης και του μάρκετινγκ. «Μοναδική ευκαιρία!» «Χριστουγεννιάτικη προσφορά!» Και έτσι ξεχυνόμαστε στα μαγαζιά και κάνουμε αγορές σαν να μην υπάρχει αύριο.

Κατά βάθος, όμως, ξέρουμε πως δε χρειαζόμαστε όλα αυτά τα αγαθά πραγματικά και κάνουμε άσκοπες σπατάλες, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που περνούν τις γιορτές μόνοι τους, που έχουν σπίτι το πεζοδρόμιο και αντί για χριστουγεννιάτικα τραγούδια ακούν το άδειο τους στομάχι να πάλλεται παραπονεμένο. Οι τύψεις αποτελούν έναν παράγοντα που μας ωθεί στις καλές πράξεις, αλλά- νομίζω-  η αγάπη είναι ο κυριότερος. Άλλωστε το 2020 μας δίδαξε την αξία του να «δίνω», αφού σε στιγμές που νομίζαμε ότι η αντοχή μας έφτασε στα όρια της υπήρχαν άνθρωποι που μας στήριξαν, για να ορθοποδήσουμε.

Συνέχεια οι άνθρωποι κάνουν το λάθος να συνδέουν τη φιλανθρωπία αποκλειστικά με την προσφορά χρημάτων. Ναι, η αλήθεια είναι πως η δωρεά χρημάτων είναι σημαντική. Υπάρχουν όμως κι άλλα πράγματα που μπορούμε να προσφέρουμε, όπως τη φωνή μας. Ναι, σωστά διάβασες, τη φωνή μας. Υπάρχουν οργανώσεις που ηχογραφούν βιβλία για ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα διαβάσουν μόνοι τους. Δεν είναι υπέροχο; Και σου εγγυώμαι πως υπάρχουν πολλοί ακόμη τρόποι προσφοράς.

Γι’αυτό, λοιπόν, όταν φορτωμένος ψώνια περάσεις μπροστά από έναν άστεγο μην τον προσπεράσεις αγνοώντας τον. Δείξε του το λαμπρότερό σου χαμόγελο, για να του θυμίσεις πως ακόμη υπάρχει ανθρωπιά. Η δική μου ευχή για τις γιορτές είναι να τις περάσεις γλυκά και όμορφα, με καθαρή τη συνείδησή σου!