ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ

Μαρίνα Καραγκιολίδου

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού το Θέατρο Πορεία, παραμένοντας ενεργό και δημιουργικό, παρέχει πλέον τη δυνατότητα διαδικτυακής μετάδοσης των παραστάσεών του σε πραγματικό χρόνο. Η πρεμιέρα της καινοτόμας αυτής δράσης έγινε με τον «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση στις 11 Οκτωβρίου. Έτσι, ο «Γιούγκερμαν» έκλεισε τον κύκλο του, με αυτό το διαφορετικό φινάλε, μετά από δύο χρόνια επιτυχίας και περισσότερες από 250 sold- out παραστάσεις.
Ο Βασίλης Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν είναι ο κεντρικός (αντι-)ήρωας του εμβληματικού, ψυχογραφικού μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση. Η άνοδος του Φιλανδού Ιλάρχου από την άσωτη και ανήθικη ζωή στην «καλή κοινωνία» , το κυνήγι του πλούτου, της εξουσίας, του έρωτα και τέλος ο θάνατος που, σύμφωνα με τον συγγραφέα Καραμάνο «είναι η μοίρα των ανθρώπων», όλα αυτά αφηγήθηκαν εξαιρετικά επί σκηνής ο Γιάννης Στάνκογλου και ο 25μελής θίασος που τον πλαισίωνε, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Τάρλοου και τη διασκευή του Στρατή Πασχάλη. Ο ρυθμός της παράστασης γρήγορος, με συνεχή ροή και αρμονικές εναλλαγές των σκηνών, τις οποίες «έντυνε» η υπέροχη μουσική της Κατερίνας Πολέμη, διατηρούσε αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τέλος.
Ο «Γιούγκερμαν» άφησε το θεατρικό του αποτύπωμα και αγαπήθηκε από το κοινό. Η παράσταση αποδίδοντας άρτια και όσο το δυνατόν πιο πιστά το έργο του Μ. Καραγάστη διείσδυσε στον κόσμο του συγγραφέα, ζωντάνεψε τους ήρωες του και έφυγε ψιθυρίζοντας τη φράση «δεν υπάρχει παρά μόνο ένα κορίτσι σε ολόκληρο τον κόσμο».