Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα

βάσια_δανάη
ΧΡΥΣΗ ΤΟΥΧΤΙΔΟΥ

Πολύπλευρη είναι η θέση της γυναίκας μέσα στην οικογένεια: καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες που επιτάσσει η θέση αυτή, βάζοντάς τες πάνω από τις δικές της. Καλείται να είναι σωστή μητέρα για τα παιδιά της, έτσι ώστε να τους παρέχει σωστή διαπαιδαγώγηση, να τα φροντίζει πρακτικά και ψυχικά, να είναι εκεί σε κάθε τους βήμα.

Επίσης, καλείται να είναι σωστή νοικοκυρά, διότι όπως γνωρίζουμε η ελληνική κουλτούρα είναι παραδοσιακή, καθώς επωμίζεται συνήθως το φορτίο των πρακτικών αναγκών του σπιτιού. Καλείται να είναι όμως και καλή σύντροφος, αφού οφείλει να έχει χρόνο για τη σχέση και την επικοινωνία με τον σύζυγό της.

Ένας ρόλος ακόμα στον οποίο έχει να ανταπεξέλθει είναι αυτός της εργαζόμενης γυναίκας. Πρέπει να παράγει έργο, έτσι ώστε να είναι παραγωγική στη δουλειά της. Πρέπει να υπακούει στο αφεντικό της, ώστε να μην την απολύσει. Βέβαια, η γυναίκα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσληψη της, γιατί ο εργοδότης θεωρεί πως είναι πιο συναισθηματική, πιο ευαίσθητη, λιγότερο δυνατή, λιγότερο ικανή από έναν άνδρα υπάλληλο, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μένει περιθωριοποιημένη από τον τόπο εργασίας.

Το ήξερες πως οι γυναίκες είναι 47% πιθανότερο να τραυματιστούν σε αυτοκινητικά ατυχήματα, διότι τα εξαρτήματα ασφαλείας είναι σχεδιασμένα με βάση το ανδρικό μοντέλο; Ή ότι 33.000 γυναίκες γίνονται ανήλικες νύμφες κάθε μέρα; Ότι μόνο το 22% των γυναικών κατακτούν επαγγέλματα σχετικά με την τεχνική νοημοσύνη ή πως για κάθε γυναικεία πρωταγωνιστική ταινία, υπάρχουν 2.24 ανδρικές; Ήξερες για τις 150 χώρες στη Γη που έχουν τουλάχιστον έναν νόμο που επιβάλει διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι στη γυναίκα και στον άνδρα, ή για τις 112 που δε θεωρούν έγκλημα τη σεξουαλική παρενόχληση στον γάμο; Επομένως, αν έχεις βαρεθεί να ακούς ιστορίες για τη βία έναντι των γυναικών, φαντάσου να πρέπει να τις βιώσεις.