Blade Runner

balderunner
Κωνσταντίνος Πηγούνης

Το Blade Runner ήταν μία από τις ταινίες η οποία στιγμάτισε αλλά και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της τέχνης του κινηματογράφου. Έτσι, έρχεται να κάνει και ο διάδοχός της, Blade Runner 2049, με τον σκηνοθέτη της, τον Denis Villeneuve, να φέρνει μαζί του ένα καταπληκτικό cast με πρωταγωνιστές τον Ryan Gosling και Harrison Ford.

Η ιστορία μας ξεκινάει στο Los Angeles του μέλλοντος, με ένα black out να έχει προηγηθεί με αποτέλεσμα να σβηστούν τα περισσότερα αρχεία που ήταν φυλαγμένα. Ο νεαρός Blade Runner και διώκτης του εγκλήματος με τον κωδικό Κ (Ryan Gosling), καλείται να αναλάβει τη διαδικασία απόσυρσης μίας ολόκληρης γενιάς από «ρεπλίκες». «Κυρίαρχο του κόσμου» καλεί τον εαυτό του ο Niander Wallace, ένας ζεν φιλόσοφος που ζει σαν ημίθεος και κινεί τα νήματα της ανθρωπότητας. Παράλληλα σε όλα αυτά, ο Κ ανακαλύπτει ένα μεγαλειώδες μυστικό που πρόκειται να ανατρέψει την ισορροπία της νέας τάξης πραγμάτων.

Υποτιμητικά φέρθηκε η ακαδημία στην απονομή βραβείων, προσφέροντάς της μονάχα δύο από τα αγαλματίδια. Δε θεωρώ καθόλου παράτολμο να χαρακτηρίσω την ταινία αυτή τον σημερινό Νοννό επιστημονικής φαντασίας. Ο Hans Zimmer έρχεται και συμπληρώνει επιτυχώς το έργο του Vangelis (Έλληνας μουσικοσυνθέτης), από το αρχικό Blade Runner και γράφει ένα soundtrack που φτάνει μέχρι την απαρχή του κόσμου. Ο Roger Deakins, με τη φωτογραφία του, τα φυσικά σκηνικά ανακτορικού ύψους και τα πορτοκαλί του χρώματα σε υπνωτίζει και σε ταξιδεύει σε μέρη άγνωστα, απαράμιλλα. Ένα πραγματικό ταξίδι που κανένας δε θα έπρεπε να χάσει. «Το λες επειδή δεν έχεις δει ένα θαύμα να ξετυλίγεται μπροστά σου» λέει ο Morton στον Κ στο ξεκίνημα και, όντως, ένα μικρό κινηματογραφικό θαύμα αναδιπλώνεται μπροστά σου!