Μεταφραστής, Διερμηνέας

τερζησ 2
Γιώργος Τερζής

Λατρεύετε τις ξένες γλώσσες και θέλετε να ασχοληθείτε με αυτές; Σας αρέσει η μετάφραση και ψάχνετε τρόπο να την εντάξετε στη ζωή σας; Αναζητάτε ένα επάγγελμα με σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση; Αν η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι καταφατική, τότε η σχολή Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου σας περιμένει.

Οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να απορροφηθούν ως μεταφραστές ή διερμηνείς στις Διευθύνσεις Διεθνών Σχέσεων, καθώς και στη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Ακόμα, οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν στον Ε.Ο.Τ., ως εξεταστές του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.

Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, οι περισσότεροι απόφοιτοι εργάζονται στη μεταφραστική υπηρεσία ή σε φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία προοπτική με μέλλον. Επίσης, δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε διεθνή συνέδρια, επιστημονικά σεμινάρια, εκδοτικούς οίκους, στα Μ.Μ.Ε., εισαγωγικές-εξαγωγικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις τουριστικού κλάδου.

Αναζητώντας, λοιπόν, πληροφορίες για το επάγγελμα αυτό, θαύμασα τους μεταφραστές, γιατί αξιοποιούν τις γνώσεις τους και τις σπουδές που πιθανόν έχουν κάνει σε άλλο αντικείμενο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει βάση της μεταφραστικής τους εξειδίκευσης. Συνδυαστικά έχουν εργασιακή ευελιξία, αφού εργάζονται οπουδήποτε επιθυμούν, τις ώρες που τους βολεύουν, ενώ με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πελάτες και στο εξωτερικό.

Η μετάφραση είναι δημιουργία, τέχνη κι επιστήμη συνάμα. Στη σχολή δε μαθαίνεις να μιλάς μία γλώσσα. Μαθαίνεις την πορεία της στο χρόνο, τις αλλαγές και τις ιδιαιτερότητές της. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις νόρμες και τις συμβάσεις κάθε πολιτισμού. Όλα αυτά, λοιπόν, σου μαθαίνει η Κέρκυρα και το ΤΞΓΜΔ.

* Χριστίνα Δελιπαλτίδου, Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου