ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΠΩΣ ΤΑ MEMES ΕΙΝΑΙ ΧΑΣΙΜΟ ΧΡΟΝΟΥ;

Από τις: Ταχτατζόγλου Μαρία, Τσεμεκίδου Ειρήνη, Πάγγου Ειρήνη, Παπάζογλου Βάσια, Ρουμελιώτη Σωτηρία 

Η απάντηση φυσικά, είναι όχι. Μια σύγχρονη μορφή τέχνης σαν κι αυτή έχει ταράξει τα νερά τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται «πανταχού παρών» στην καθημερινότητα όλων.

Μάλιστα, έχει καταφέρει να κερδίσει την αγάπη του κόσμου και πόσο μάλλον των νέων. Το διαδίκτυο και τα διάφορα κοινωνικά δίκτυα έχουν συνδράμει αρκετά σ’ αυτό. Ένα σημαντικό μέρος του ελεύθερου χρόνου που διαθέτουν, τον περνάνε «σερφάροντας» σε αυτά, όπου διατίθεται τεράστια γκάμα μιμιδίων. Συγκεκριμένα, οι δημιουργοί τους έχουν φροντίσει ώστε το περιεχόμενο τους να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων με τις οποίες το κοινό ταυτίζεται, κατορθώνοντας έτσι, να έχουν τόσο μεγάλη απήχηση. Τέλος, είναι περιττό να αναφέρουμε τις κοινοποιήσεις που έχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ομαδικές συνομιλίες των νέων, στις οποίες υπάρχει αλλεπάλληλη ανταλλαγή μιμιδίων.

Επιπρόσθετα, ως πετυχημένα meme μπορούν να χαρακτηριστούν εκείνα, των οποίων η εμφάνιση είναι τέτοια ώστε να προσελκύει το ευρύτερο κοινό. Άλλωστε είναι γνωστό πως το κομμάτι της εμφάνισης κρίνεται σημαντικό στις ζωές όλων μας, καθώς θαυμάζουμε κάτι που θα μας τραβήξει την προσοχή. Άρα λοιπόν, ένα meme με ζωντανά χρώματα και ωραία σκίτσα, κάνει τη διαφορά.

Στη συνέχεια, εφόσον ένας άνθρωπος αφιερώσει έστω και λίγο από το χρόνο του για να ψυχαγωγηθεί με κάποιο meme, πρέπει μέσα σ’ αυτό να περιέχεται το χιουμοριστικό στοιχείο. Όλοι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να ξεφύγουν λίγο από την πλήξη της καθημερινότητας, διασκεδάζοντας έστω και με έναν τέτοιο απλό τρόπο.

Ένα ακόμη στοιχείο που θα μπορούσε να κρίνει ένα meme πετυχημένο, είναι το περιεχόμενο του. Σκοπός δεν είναι μόνο να υπάρχει μια δόση χιούμορ, αλλά και να θίγονται γεγονότα επίκαιρα στο χρονικό πλαίσιο που ζούμε. Για παράδειγμα, όταν εμφανίζεται ένα καινούργιο τηλεπαιχνίδι και γίνεται ντόρος από το κοινό, τότε είναι που οι δημιουργοί των meme πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία και με τις σωστές βάσεις να φτιάξουν ένα πετυχημένο meme.

Γνωρίζουμε λοιπόν, πως τα meme έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένα εξαιτίας του ότι μας διασκεδάζουν και πολλές φορές μας δημιουργούν ένα αίσθημα ταύτισης με το περιεχόμενο τους. Είναι ένας έξυπνος τρόπος ψυχαγωγίας και σίγουρα δεν κοστίζει τίποτα στους αναγνώστες!