Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΙΜΙΔΙΩΝ!!!

Από τους: Γιώργος Μπάρης, Δημήτρης Πετεινός, Γιώργος Τερζής, Δημήτρης Τζέμος, Θεοφάνης Τσολάκης

Τα μιμίδια είναι δημοφιλή και είναι παντού. Meme μπορεί να είναι ένα τραγούδι, οι τάσεις της μόδας, ανέκδοτα, οτιδήποτε διαδίδεται με μεγάλη επιτυχία και διεισδύει στον τρόπο ζωής μας. Αναγκαία, λοιπόν, θεωρείται η εξέταση τόσο του χρόνου που οι νέοι αφιερώνουν σε αυτά, όσο και της δυνατής αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση.

Πρώτα, η παρακολούθηση των memes καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου. Ειδικότερα, είναι χρονοβόρα, καθώς είναι εθιστικά, με αποτέλεσμα να αποσπούν την προσοχή των νέων από τα σχολικά μαθήματα, τον αθλητισμό και την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων. Εκτός αυτού, οι νέοι είναι αναγκασμένοι να τα παρακολουθούν, γιατί είναι επίκαιρα και τα παρακολουθεί όλη η νεολαία και, όπως είναι γνωστό, οι νέοι επιθυμούν την αποδοχή των συνομηλίκων τους και θέλουν να έχουν κοινές διασκεδάσεις με αυτούς. Έτσι, όποιος δεν παρακολουθεί memes θεωρείται «διαφορετικός».

Παρ’ όλα αυτά, τα memes θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην εκπαίδευση διευκολύνοντας τη διεξαγωγή του μαθήματος. Αναλυτικότερα, τα memes με το χιουμοριστικό τους χαρακτήρα θα έφερναν κοντά τους καθηγητές με τους μαθητές, από την αρχή του σχολικού έτους, γιατί το γέλιο ενώνει τους ανθρώπους, ειδικά αν αυτό συμβάλλει ταυτόχρονα και στην καλλιέργεια του λεξιλογίου, αφού θα μπορούσε να ανατεθεί εργασία στους μαθητές για τη δημιουργία memes, στα οποία θα αποσαφηνίζονται έννοιες και ορισμοί. Επίσης, με τη δημιουργία memes οι μαθητές θα μπορούσαν να δραματοποιήσουν στην τάξη αποσπάσματα από τα κείμενα που μελετούν, με στόχο την καλύτερη κατανόησή τους.

Καταληκτικά, τα memes είναι ένας τρόπος διασκέδασης και ακριβώς επειδή βρίσκονται στην επικαιρότητα, οι νέοι είναι καλό να τα παρακολουθούν, αλλά με μέτρο. Γιατί ό,τι βρίσκεται στην επικαιρότητα δεν είναι πάντα ευεργετικό για τον άνθρωπο, αυτό συνήθως φαίνεται με την πάροδο του χρόνου.