Η επιρροή των memιδίων

Από τους:  Χρήστος Μπιτζικόπουλος, Ισίδωρος Παναγιωτίδης, Ζωγράφος Πεταλάς, Κώστας Πηγούνης, Σωτήρης Σωτηράκογλου

Στις σημερινές μέρες τα memes καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας. Μέσω αυτών, δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθεί κάποιος για την επικαιρότητα με χιουμοριστικό και ευχάριστο τρόπο. Για αυτό, έχουν διαδοθεί με ραγδαίο ρυθμό σε όλο τον διαδικτυακό κόσμο.

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς εάν τα memes προβάλλουν και αναπαράγουν στερεότυπα. Κατά πάσα πιθανότητα, ναι. Πιο συγκεκριμένα,  χρησιμοποιώντας τη σάτιρα, υπάρχει μια πιθανότητα να θίξουν κοινωνικές ομάδες. Όλο αυτό δε γίνεται με σκοπό να τις στοχοποιήσουν, αλλά να προκαλέσουν γέλιο και σαρκασμό. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει στοχευμένη αναφορά σε κάποια κοινωνικά σύνολα γελοιοποιώντας τα. Ο απώτερος σκοπός τους παίρνει τη μορφή της κατάκρισης και τους σχολιασμού ενός φαινομένου.

Τα memes ακόμα, συνδέονται με την επικαιρότητα και προσπαθούν να βασίζονται σε πρόσφατα γεγονότα. Αυτό συμβαίνει, διότι με αυτόν τον  τρόπο να κερδίζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον του χρήστη. Επιπρόσθετα, προσδίδουν μια πιο χιουμοριστική διάθεση, ακόμα και σε σοβαρές καταστάσεις, με αποτέλεσμα να προκαλούν αισιοδοξία, χαρά και ξεγνοιασιά. Κλείνοντας, ο κάθε δημιουργός αυτών των meme, αναφέρει την προσωπική του άποψη για ένα θέμα της επικαιρότητας επηρεάζοντας έτσι και την άποψη των χρηστών που τα παρακολουθούν.

Μπορούμε έτσι να παρατηρήσουμε, ότι κάποιες επιφανειακές και «ασήμαντες» ενέργειες της καθημερινότητας μας σαν κι αυτές, μπορούν να διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό τις προσωπικές μας αντιλήψεις και απόψεις. Στην τελική ανάλυση, είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε το κατάλληλο υλικό για μία σύντομη, ευχάριστη και έγκυρη ενημέρωση.