Τουριστικά επαγγέλματα

τερζης 3
Γιώργος Τερζή

Τουρισμός, ένας κλάδος συνεχώς εξελισσόμενος που σήμερα αποτελεί τον βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε πολλαπλά εργασιακά αντικείμενα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του SETE Intelligence, το 2017 η Ελλάδα υποδέχτηκε 27,2 εκατομμύρια τουρίστες απασχολώντας περίπου 630 χιλιάδες εργαζομένους, ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2018 δημιουργήθηκαν περίπου 300 χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας, έρευνα που φανερώνει ότι ο κλάδος αυτός ευδοκιμεί στην Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση.

 

Οι απόφοιτοι τμημάτων τουριστικών σπουδών θα μπορούν να εργάζονται σε αεροπορικές ή ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, ως αναλυτές σε υπηρεσίες τουρισμού τοπικής ή εθνικής εμβέλειας,  καθηγητές σε σχολές τουρισμού,  στελέχη ταξιδιωτικών πρακτορείων ή και σε Tour Operators. Επιπλέον, με βάση εξειδικευμένες γνώσεις, μπορούν να γίνουν σύμβουλοι επιχειρήσεων και αναλυτές στρατηγικού σχεδιασμού τουριστικών επιχειρήσεων, στελέχη διαφημιστικών εταιρειών και αναλυτές προώθησης τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, στελέχη πωλήσεων, ξενοδοχειακών μονάδων, ταξιδιωτικών γραφείων και πρακτορείων, συνεδριακών κέντρων, εταιρειών τροφοδοσίας και εκδηλώσεων. Τέλος, μπορούν να συνδυάσου διεπιστημονικά τομείς όπως το Digital Marketing, Revenue Management, την Επικοινωνία-ΜΜΕ και τα Χρηματοοικονομικά.

Προσωπικά, θεωρώ πως τα τουριστικά επαγγέλματα είναι από τα καλύτερα, διότι οι δεξιότητες που αποκτάς από την τριβή σου με τον χώρο του τουρισμού είναι χρήσιμες και στην καθημερινή σου ζωή και είναι πολύ εύκολο να επιτύχεις επαγγελματικά, καθώς έχουν πολλά παρακλάδια!

Νέες εμπειρίες συνέχεια! Κάθε μέρα στα τουριστικά επαγγέλματα είναι διαφορετική, γνωρίζεις νέο κόσμο και νέες κουλτούρες. Αντιμετωπίζεις πολλές προκλήσεις που σου δίνουν εμπειρία, σε κάνουν πιο δυνατό και σε αναπτύσσουν σαν άνθρωπο!

* Κυρετσή Αικατερίνη, Φοιτήτρια του τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης