Τέχνη σε… καραντίνα

Editorial
Αλεξάνδρα Δραγάνογλου

Διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα «κατ’ οίκον περιορισμού» και τόσο οι εξελίξεις όσο και η ενημέρωση γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζουν να τρέχουν με ιλλιγγιώδη ταχύτητα. Το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι» κυριαρχεί παντού και όλοι πλέον, πολύ συνετά, ακολουθούμε τις οδηγίες αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις και τις αχρείαστες κοινωνικές επαφές. Η κατάσταση αυτή, λοιπόν, οδήγησε τη συντακτική ομάδα των Ανοιχτών Χαρτιών να «κυκλοφορήσει» το φύλλο του Μαρτίου- για πρώτη φορά δεν τυπώθηκε φύλλο- μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Το ίδιο πρόκειται να γίνει και με το φύλλο του Απριλίου, θέλοντας να περάσουμε το μήνυμα ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, εμείς συνεχίζουμε με την ίδια όρεξη το έργο μας.

 

«Έντρομοι», «φοβισμένοι» και σε αρκετές περιπτώσεις «πανικοβλημένοι» χαρακτηρίζονται πολίτες του κόσμου και ειδικά των χωρών που έχουν πληγεί, καθώς βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει αστραπιαία. Ο αντίκτυπος αυτής της αιφνίδιας, αλλά επιτακτικά αναγκαίας αλλαγής, στην «απλή» καθημερινότητά μας αλλά κυρίως στην ψυχική μας υγεία είναι κάτι που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα και είναι βέβαιο πως θα είναι ακόμα μεγαλύτερος από όσο νομίζουμε.

Την ίδια στιγμή, όμως, μας δίνεται η δυνατότητα οι κρίσιμες αυτές ώρες να αποκτήσουν νόημα. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας στην τέχνη. Ο εγκλεισμός και η έλλειψη ανθρώπινης επαφής δεν είναι εύκολα και επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία μας. Η τέχνη, ωστόσο, αποτελούσε πάντα τρόπο έκφρασης αλλά και καταφύγιο ψυχικής ηρεμίας. Στη μοναξιά που επικρατεί αυτές τις μέρες, η τέχνη είναι ένα από τα όπλα μας για να αντέξουμε.

«Αν δεν μπορείς να δεις την τέχνη, γίνε η τέχνη!» προτρέπει το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και καλεί τους πολίτες σε καραντίνα να αναπαραστήσουν από το σπίτι έργα κλασσικών ζωγράφων. Τι πιο όμορφο, λοιπόν, για να περάσεις δημιουργικά τον χρόνο σου. Ακόμα και όταν δεν το καταλαβαίνουμε, η τέχνη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα. Σκοπός της είναι να αναδείξει το ωραίο, διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο σε μεγάλο βαθμό την αισθητική μας. Το «γούστο» και οι επιλογές μας, ωστόσο, είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση, γι’ αυτό και το είδος τέχνης το οποίο επιλέγουμε αντανακλά την προσωπικότητά μας. Είμαστε, όμως, οι επιλογές μας ή κάνουμε αυτές τις επιλογές, επειδή είμαστε έτσι;

Εσείς τι λέτε;