«Καθώς βρέθηκαν μαζί από ένα άσχημο παιχνίδι της μοίρας, οι γυναίκες πρόσφυγες που διέφυγαν από επικίνδυνες περιοχές βρίσκουν κουράγιο, ομοιότητες και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα η μία στην άλλη»,
δηλώνουν συγκινημένες τρείς γυναίκες πρόσφυγες, που γνωρίστηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου. Οι τρεις αυτές γυναίκες κατάγονται από το Αφγανιστάν και οι κοινές δυσκολίες και τα κοινά τους
βιώματα τις έφεραν γρήγορα κοντά και έτσι κατάφεραν να αναπτύξουν μία δυνατή φιλία. Γιατί, για να ακριβολογούμε, οι εμπειρίες και οι δυσκολίες των γυναικών προσφύγων δε διαφέρουν σημαντικά, από όποια περιοχή κι αν κατάγονται.
Όλες αυτές οι γυναίκες είναι καθημερινά εκτεθειμένες στη βία και τον βιασμό, καθώς επιβιώνουν απροστάτευτες με τα παιδιά τους σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς την παρουσία συζύγου. Αλλά ακόμα κι αν έχουν συζύγους, η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στα σπίτια που τους παραχωρούνται.
Εκτεθειμένες στη βία είναι ακόμη και όταν περπατούν αμέριμνες στην πόλη που κατοικούν, διότι και μόνο η διαφορετικότητα στην εξωτερική τους εμφάνιση προκαλεί τους ντόπιους για επικριτικά σχόλια και, πολλές φορές, για βίαιη συμπεριφορά. Βέβαια, η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που γυναίκες καταφεύγουν συχνά σε παραλίες για να κοιμηθούν και αποφεύγουν να πίνουν και να τρώνε, για να πηγαίνουν σπάνια τουαλέτα φοβούμενες μήπως πέσουν θύματα βιασμού από άνδρες πρόσφυγες. Σε μικρότερο βαθμό, επίσης, αναφέρονται το trafficking και οι εξαναγκασμένοι γάμοι ως κίνδυνοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτές οι γυναίκες, οι οποίες, όμως, λόγω της βίας και του φόβου αδυνατούν να προχωρήσουν σε καταγγελία.
Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε –ανεξαρτήτως φύλου- είναι ότι κάθε γυναίκα- είτε
είναι μία απλή καθημερινή γυναίκα είτε είναι γυναίκα πρόσφυγας- έχει το δικαίωμα να μιλήσει και να
καταγγείλει τον άνθρωπο που θα καταπατήσει τα δικαιώματά της. Γιατί κάθε γυναίκα είναι άνθρωπος!