Δημοσιογραφία

Τερζησ 1

 

Γιώργος Τερζής

Τα τμήματα Μ.Μ.Ε. και Επικοινωνίας είναι γνωστά στους περισσότερους για το ένα σκέλος τους, τη δημοσιογραφία. Η δημοσιογραφία είναι μία από τις πτυχές των τμημάτων, τα οποία έχουν ως στόχο αφενός την ανάδειξή της, αφετέρου αποσκοπούν στην κατάρτιση επιστημόνων εξειδικευμένων σε θέματα επικοινωνίας.

Οι πτυχιούχοι του συγκεκριμένου τμήματος μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ως δημοσιογράφοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή σε εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων και εκπομπών. Ακόμα, εργάζονται ως εμπειρογνώμονες των Μ.Μ.Ε., ως διαφημιστές ή επικοινωνιολόγοι σε Γραφεία Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων σε διαφημιστικές επιχειρήσεις.

Παρόλα αυτά, το επάγγελμα του δημοσιογράφου δεν έχει αυστηρώς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και συγκεκριμένο πλαίσιο άσκησής του, με αποτέλεσμα απόφοιτοι άλλων κλάδων να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα, με συνέπεια τη μεγάλη ανεργία στον κλάδο. Σύμφωνα με την έρευνα «Η δομή του δημοσιογραφικού επαγγέλματος», μόνο το 2% του συνόλου των δημοσιογράφων έχει υψηλά εισοδήματα. Αυτό το ποσοστό παρασύρει το κοινό σε μία πλασματική εικόνα για τον κλάδο, καθώς αφορά μόνο την «ελίτ» του χώρου ή τους τηλεοπτικούς δημοσιογράφους και όχι έναν κλάδο με πολλά προβλήματα, όπως οι χαμηλές απολαβές.

Όμως, αν κάποιος διαθέτει δεξιότητες όπως η γλωσσική ικανότητα, η ευχέρεια χρήσης προφορικού και γραπτού λόγου, η κριτική σκέψη και η ικανότητα στις δημόσιες σχέσεις μπορεί να αναδειχτεί στο συγκεκριμένο επάγγελμα.

Επέλεξα το επάγγελμα αυτό, επειδή από μικρός μου άρεσε να γράφω. Επίσης, επειδή η δημοσιογραφία σε συνδυασμό με την επικοινωνία σχετίζεται με όλα τα Μ.Μ.Ε., σου προσφέρονται πολλές ευκαιρίες για να την ασκήσεις. Γενικά, πρόκειται για ένα επάγγελμα που αν το αγαπάς, δε θα το βαρεθείς ποτέ!

* Αλέξανδρος Παντελάκης,

Δημοσιογράφος.