Γεωπονία

ΤΕΡΖΗΣ Ε.Π.(2)
Γιώργος Τερζής

Η ελληνική βιοποικιλότητα, οι νέες και εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας και ο τεράστιος και ανεκμετάλλευτος πλούτος της ελληνικής γης αποτελούν θετικά στοιχεία, για να τα λάβει υπόψη του ένας νέος και να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη γεωπονία.

Οι απόφοιτοι των τμημάτων γεωπονίας έχουν ενεργό ρόλο και εμπλοκή ως επιστήμονες και επαγγελματίες σε δεκάδες χώρους και πεδία. Ειδικότερα, μπορούν να εργαστούν σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυτικής ή ζωικής παραγωγής, γεωργικές βιομηχανίες, τράπεζες, σε βιοτεχνολογικές εφαρμογές στη γεωργία, κτηνοτροφία και γεωργικές βιομηχανίες. Επίσης, ασχολούνται με τη συνταγογράφηση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τον έλεγχο της εφαρμογής τους, με τον σχεδιασμό, οργάνωση, ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου τροφίμων και στις επιχειρήσεις τροφίμων για θέματα μελέτης, εφαρμογής και πιστοποίησης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας I.S.O. και H.A.C.C.P. Ακόμα, δραστηριοποιούνται σε δική τους επιχείρηση, διατηρώντας γραφείο μελετών για έργα δασικής οδοποιίας, διευθετήσεις χειμάρρων κ.λπ.

Μία επίκαιρη έρευνα του Α.Π.Θ., έδειξε ότι η επιχειρηματικότητα στον αγροτικό χώρο αναπτύσσεται από άτομα που κατάγονται από τον τόπο στον οποίο δραστηριοποιούνται, δημιουργώντας μικρού μεγέθους επιχειρήσεις. Οι περισσότερες δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία, γεγονός που φανερώνει πως η οικονομική κρίση δεν αποτέλεσε εμπόδιο. Επομένως, το επάγγελμα του γεωπόνου έχει θετικές προοπτικές για το άμεσο μέλλον.

Προσωπικά η γεωπονία μου άρεσε ανέκαθεν, διότι συνδυάζει το φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή πόρων, με το κέρδος, κάτι το οποίο συνεπάγεται την καλή επαγγελματική αποκατάσταση. Ωστόσο, αυτή μου η επιλογή βασίζεται κυρίως στην αγάπη μου για τα κρασιά, καθώς όνειρό μου είναι να ασχοληθώ με την οινοποιία και την αμπελουργία.

* Μπάρης Χρήστος, Φοιτητής Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Π.Θ.