Μια κοινωνία πολύχρωμη…

Editorial-Alex

2020… Αλήθεια τώρα;

Αλεξάνδρα Δραγάνογλου

Όσο παράξενο και αν φαίνεται, είναι γεγονός! Μόλις 17 ημέρες πριν αποχαιρετήσαμε τον παλιό χρόνο και υποδεχτήκαμε τον νέο, φυλάσσοντας στο ημερολόγιο της καρδιάς μας μια σειρά από ευχάριστες και δυσάρεστες αναμνήσεις. Η αρχή του 2020, όμως, σήμανε και την αρχή μίας νέας δεκαετίας∙ μιας δεκαετίας από την οποία προσδοκούμε πολλά, στην οποία όλοι έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας.

Με αφορμή,  λοιπόν,  το ξεκίνημα της νέας χρονιάς μας δίνεται η ευκαιρία για αυτοβελτίωση, θέτοντας νέους στόχους στη ζωή μας. Ήρθε η ώρα να κάνουμε τη «διαφορά». Έτσι, στηριγμένοι  σ’ αυτό  θέσαμε την «διαφορετικότητα» ως κύριο θεματικό κέντρο του πρώτου μας φύλλου για την καινούργια χρονιά. Την διαφορετικότητα αλλά και την ισότητα. Γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε ίσοι.

Τι σημαίνει, όμως, «διαφορετικός»;  Πώς σε αντιμετωπίζει η κοινωνία, αν διαφέρεις; Αυτά τα ερωτήματα μας απασχολούν όλους…

Μήπως, ωστόσο, θα ήταν καλύτερο, αν θέταμε το εξής ερώτημα: Πώς θα έμοιαζε ο κόσμος, αν ήμασταν όλοι ίδιοι; Δεν θα ήταν μουντός και ανιαρός; Ρίξτε μια ματιά γύρω σας! Ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός κι έχει τις δικές του ξεχωριστές ικανότητες. Το γεγονός πως δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο όμοιο με οτιδήποτε άλλο, είναι η αιτία που η ζωή έχει τόσο ενδιαφέρον.

Οπότε, μήπως τελικά προτιμούμε και επιλέγουμε το «διαφορετικό»;  Μήπως δε μας ενοχλεί και τόσο; Αν θέλετε τη δική μου άποψη, θα έλεγα πως ναι. Ζούμε σε μια κοινωνία πολύχρωμη και αυτή είναι η μαγεία…

Μία τέτοια κοινωνία μπορεί, επίσης,  να γίνει και το σχολείο. Τα  παιδιά συχνά γίνονται αυστηροί κριτές απέναντι στο «διαφορετικό». Όμως, αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να αγαπούν περισσότερο τον εαυτό τους και να  «αγκαλιάσουν» την διαφορετικότητα, τη δική τους αλλά και των άλλων. Έτσι, δεν χρειάζεται να φοβάται το bullying ένα εύσωμο κορίτσι, ένας καλός μαθητής, ένα προσφυγόπουλο… Είναι όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!

Εύχομαι τη φετινή χρονιά όλοι να αγαπήσουμε τη διαφορετικότητά μας… Ας είναι μια χρονιά του εμείς, όχι του εγώ!