Αντιβιοτικά και ενδονοσκοκομειακά μικρόβια

Antibiotics
Σοφία Κωνσταντινίδου

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, είναι η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Για να κατανοήσουμε καλύτερα το πρόβλημα, πρέπει αρχικά να δούμε τι είναι τα αντιβιοτικά και ποια η χρήση τους.

Τα αντιβιοτικά δεν αποτελούν λύση για όλες τις λοιμώξεις, καθώς αυτές μπορεί να οφείλονται σε βακτήρια, ιούς, μύκητες ή ζυμομύκητες. Είναι φάρμακα που καταπολεμούν μόνο τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα βακτηριοκτόνα και τα βακτηριοστατικά. Μιλώντας, λοιπόν, για ανθεκτικότητα, εννοούμε ότι τα βακτήρια μεταλλάσσουν το γονιδίωμά τους ή αποκτούν νέο γενετικό υλικό, όταν εκτεθούν στα αντιβιοτικά. Ποιο είναι, όμως, το πρόβλημα αυτής της ανθεκτικότητας και πού οφείλεται;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας η αντοχή αυτή καθιστά τα αντιβιοτικά ανίσχυρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να θεραπευτούν κοινές ασθένειες. Εντονότερο προβληματισμό προκαλούν οι λοιμώξεις που οφείλονται σε θανατηφόρα ενδονοσοκομειακά μικρόβια, καθώς αντιστέκονται στα ισχυρότερα αντιβιοτικά σε ποσοστό από 68-98%. Μελέτες έδειξαν, ότι στη χώρα μας 1 στους 10 νοσηλευόμενους εμφάνισε κατά τη νοσηλεία του λοίμωξη από πολυανθεκτικά μικρόβια, καθώς και ότι ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην ανθεκτικότητα αυτή ανέρχεται στους 33.000 ετησίως.

Το πρόβλημα αυτό ελαττώνει τις επιλογές των ειδικών για θεραπεία και αυξάνει τα ποσοστά θανάτων και πόνου, καθώς οι λοιμώξεις είναι πιο ισχυρές και διαρκούν περισσότερο. Η υπερσυνταγογράφηση, η μη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία, η ανεπάρκεια τήρησης των μέτρων πρόσληψης στα νοσοκομεία και η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία και στις ιχθυοκαλλιέργειες οδήγησαν στη διόγκωση του προβλήματος. Πρέπει λοιπόν, όλοι μας να ευαισθητοποιηθούμε απέναντι στο θέμα αυτό και να σταματήσουμε την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.