Χριστούγεννα είναι…

Editorial
Αλεξάνδρα Δραγάνογλου

Ο κάθε άνθρωπος αποκωδικοποιεί με διαφορετικό τρόπο τα Χριστούγεννα. Χριστούγεννα είναι τα δώρα, Χριστούγεννα είναι τα γλυκά που φτιάχνει η μαμά, Χριστούγεννα είναι να κάθεσαι μαζί με όλη την οικογένεια γύρω από το γιορτινό τραπέζι, Χριστούγεννα είναι αγάπη, αγκαλιές και τόνοι χρυσόσκονης…

Σίγουρα, τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή με πολλές ερμηνείες. Είναι αδιαμφισβήτητα η πιο όμορφη εποχή του χρόνου κι αυτό, γιατί υπάρχουν παντού μουσικές, χρώματα, λαμπάκια και χαμόγελα. Όλοι έχουμε την ανάγκη να βιώσουμε αυτή τη μαγεία, να χαθούμε σε αυτό το λαμπερό κόκκινο χρώμα, σε αυτή την αύρα που μας παρασέρνει, αυτή την αύρα που φωνάζει γιορτή.

Για μένα τα Χριστούγεννα, όμως, είναι κάτι διαφορετικό. Είναι μια γιορτή προσφοράς, αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας· να δίνεις σε αυτούς που έχουν ανάγκη, χωρίς να ζητάς καμία ανταπόδοση. «Χριστούγεννα, παιδί μου, είναι η αγάπη εν δράσει. Κάθε φορά που αγαπάμε, κάθε φορά που δίνουμε, είναι Χριστούγεννα»(Dale Evans Rogers).

Αυτή την εποχή οφείλουμε όλοι να γίνουμε λίγο πιο γενναιόδωροι προσφέροντας υλική και ψυχολογική βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στους ανθρώπους που δεν έχουν την τύχη να βρίσκονται σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ούτε μπροστά στο τζάκι παρέα με τους αγαπημένους τους. Όχι γιατί το επέλεξαν, αλλά γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο.

Φέτος τα Χριστούγεννα, λοιπόν, μην σκεφτείς μόνο τον εαυτό σου. Βοήθησε τον άστεγο που προσπερνάς στον δρόμο, δώσε ένα πιάτο φαγητό στον γείτονά σου, πρόσφερε ένα χρηματικό ποσό στον άνεργο πατέρα που ζητιανεύει στον δρόμο, για να συντηρήσει την οικογένειά του. Μόνο έτσι θα καταλάβεις ποιο είναι το πραγματικό νόημα των γιορτών. Γιατί οι γιορτές δεν είναι ξεχωριστές για αυτά που σου δίνουν οι άλλοι. Είναι ξεχωριστές για αυτά που δίνεις εσύ.

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή για όλο τον κόσμο. Για τον άστεγο, τον εφοπλιστή, τον άρρωστο που θα περάσει τις γιορτές σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου, για σένα και για μένα. Προσπάθησε, λοιπόν, να δεις τον κόσμο με μάτια γεμάτα αγάπη και άφησε την μαγεία της εποχής να σε κυριεύσει.

Εκ μέρους της συντακτικής ομάδας σάς εύχομαι «Καλά Χριστούγεννα!»