Δικηγόρος

ΤΕΡΖΗΣ ΕΠΑΓΓ ΠΡΟΣ
Γιώργος Τερζής

«Επέλεξα να ακολουθήσω την οικογενειακή παράδοση και να ασχοληθώ με τη δικηγορία, γνωρίζοντας από νεαρή ηλικία ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι ενδιαφέρον, προσφέρει τεράστια ικανοποίηση, καθώς υπηρετεί τη δικαιοσύνη και επιπλέον δίνει αρκετές επαγγελματικές διεξόδους σε όποιον τελικά το επιλέγει.» δηλώνει η κα Κοκολινάκη Ελένη, νομικός και εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για το επάγγελμα του δικηγόρου.

Τα τρία πανεπιστημιακά τμήματα Νομικής απαιτούν υψηλό βαθμό εισαγωγής και πρωταγωνιστούν στα μηχανογραφικά. Ποιες είναι οι επαγγελματικές του διέξοδοι που το καθιστούν δημοφιλές; Αρχικά, ο δικηγόρος δύναται να εργαστεί σε έναν από τους κλάδους δικαίου (αστικό, εμπορικό, εργατικό, ποινικό, φορολογικό κ.α.), στην αντιπροσώπευση υποθέσεων στο δικαστήριο, όπως και στην παροχή εξειδικευμένων νομικών συμβουλών, ως νομικός σύμβουλος σε εταιρείες αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, σε δικηγορικό γραφείο.

                                                                    

Κατά τη γνώμη μου, ο επιτυχημένος δικηγόρος συνδυάζει τη στρατηγική και την επιχειρηματολογία με τα στοιχεία μιας υπόθεσης. Γνωρίζει σε βάθος την ελληνική γλώσσα και χαρακτηρίζεται από αυτοσυγκέντρωση και αυτοκυριαρχία!

Το καλύτερο επάγγελμα στον κόσμο… στην πραγματικότητα λειτούργημα… Ναι, ο δικηγόρος είναι και αυτός λειτουργός της δικαιοσύνης όπως ο δικαστής, ο εισαγγελέας κλπ. Από την άλλη πλευρά το πιο αμφίβολο και δύσκολο επάγγελμα της εποχής μας. Ο κορεσμός του επαγγέλματος (βλέπεις όλοι οι γονείς ήθελαν τα παιδιά τους να είναι γιατροί – δικηγόροι – μηχανικοί), η αργή αλλά κυρίως δαπανηρή δικαιοσύνη σε συνδυασμό με την πολυετή οικονομική κρίση είχαν σαν αποτέλεσμα η δικηγορία να απαξιωθεί. Όμως, παρ’ όλες τις δυσκολίες οι «υπερασπιστές του νόμου» θα είναι πάντα απαραίτητοι σε μία έννομη κοινωνία. Και σε ποιον, τελικά, δεν αρέσει να είναι «υπερασπιστής» του συνανθρώπου του;