
Χοληστερίνη, μια λέξη που έχουμε συνδέσει με κάτι αρνητικό. Είναι, όμως, μόνο αυτό στην πραγματικότητα;
Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι ένα στεροειδές που υπάρχει στους ζωικούς οργανισμούς. Αν και είναι γνωστό για τις σοβαρές συνέπειές του, ο ρόλος που διαδραματίζει στον οργανισμό μας είναι καθοριστικός. Αποτελεί συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, συμβάλλει στην ανάπτυξη νευρικών ιστών του εγκεφάλου και βοηθάει στο σχηματισμό και την προστασία των νευρώνων. Ακόμα, χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη σε βιοχημικές διαδικασίες, όπως στην παρασκευή της προβιταμίνης D και το σχηματισμό ορμονών. Επιπλέον, πηγές αυτής αποτελούν το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά.
Παρά τον σημαντικό τους ρόλο, τα επίπεδα της χοληστερόλης μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία. Οι εξετάσεις μέτρησης της χοληστερόλης μετρούν τις LDL, HDL, VLDL και την ολική χοληστερίνη.
Η LDL ή «κακή» χοληστερίνη, συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών και μπορεί να προκαλέσει αρτηριοσκλήρυνση, εμφράγματα και άλλες επιπλοκές. Δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 χιλιόγραμμα ανά δεκατόλιτρο αίματος (mg/dL). Αρνητική για την υγεία είναι και η VLDL, η οποία περιλαμβάνει τα λιπαρά και τα τριγλυκερίδια. Η τιμή αυτής πρέπει να είναι ως 30mg/dL. Αντίθετα, η HDL ή «καλή» χοληστερίνη συμβάλλει στην απομάκρυνση της LDL. Ιδανική θεωρείται η τιμή 60mg/dL και άνω. Τέλος, η ολική χοληστερίνη υπολογίζεται προσθέτοντας την HDL, την LDL και ένα 20% των τριγλυκεριδίων. Η τιμή της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200mg/dL.
Παράγοντες που επηρεάζουν τη χοληστερίνη είναι η διατροφή, η άσκηση, το φύλο, το βάρος, η ηλικία και η κληρονομικότητα. Ολοκληρώνοντας, πρέπει να θυμόμαστε πως η χοληστερίνη δεν είναι κάτι κακό, αντίθετα είναι απαραίτητη για τον οργανισμό. Χρειάζεται, όμως προσοχή και έλεγχο.